Ministrul bulgar de externe: 1 octombrie, o dată posibilă pentru aderarea Bulgariei la Schengen

Ministrul bulgar de externe Nikolai Milkov a declarat, în timpul unei audieri în Comisia pentru politică externă a Parlamentului de la Sofia, că 1 octombrie este data care s-ar putea profila pentru aderarea Bulgariei la Schengen, relatează presa bulgară, potrivit News.ro.

De la începutul anului, Suedia a preluat preşedinţia rotativă a UE, dar printre priorităţile prezentate de Stockholm nu se numără extinderea zonei Schengen. Suedia susţine însă extinderea spaţiului de liberă circulaţie, lucru care a fost confirmat după alegerile din această ţară, a declarat ministrul Nikolai Milkov. El le-a spus parlamentarilor că a avut o discuţie cu ambasadoaerea Suediei în Bulgaria, iar aceasta i-a spus că preşedinţia suedeză a UE a adus în prim-plan doar priorităţile care fac obiectul unui consens între membrii UE.

„M-a asigurat că Suedia va continua să lucreze pentru extinderea spaţiului Schengen, iar faptul că acest lucru nu este menţionat în mod oficial ca prioritate nu înseamnă că Suedia nu va sprijini dezvoltarea procesului de extindere a Schengen”, a declarat ministrul bulgar de externe, Nikolai Milkov, citat de site-ul postului public de radio BNR.

Şeful diplomaţiei de la Sofia le-a mai spus parlamentarilor că în ceea ce priveşte Olanda, cea de-a doua ţară care, alături de Austria, s-a împotrivit aderării Bulgariei la Schengen, mai trebuie clarificat „ce anume se aşteaptă Ţările de Jos să vadă în viitorul raport de verificare”, astfel încât Ministerul Afacerilor Externe să fie pregătit pentru a răspunde la toate întrebările în timpul inspecţiei. „Sistemele electronice, activitatea serviciilor consulare, tot ceea ce verifică trebuie să fie conforme, dar nu de astăzi, ci de la data eventualei noastre aderări, care ar putea fi 1 octombrie”, a precizat Nikolai Milkov.

Ministru de la Atena, lobby la Viena. Grecia solicită aderarea rapidă a României și Bulgariei la Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here