”Negociem în continuare cu partenerul chinez”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, informează Mediafax. Oficialul a mai declarat că România este capabilă să construiască „astăzi” un reactor la Centrala de la Cernavodă.

Astăzi putem să construim un reactor noi. În momentul în care implementăm contractele pentru diferenţă, cu construcţia nu o să fie niciun fel de problemă. Astăzi încă suntem în negocieri. Negociem în continuare cu partenerul chinez”, a afirmat ministrul.

“Nu pot sa spun că avem o certitudine. Suntem în negocieri. Investiţia asta şi negocierile sunt făcute astfel încât noi, România, să nu plătim un preţ prea mare. E adevărat că negocierile s-au trenat extrem de mult. Condiţiile de acum 7 ani s-au schimbat. Noi facem analize permanente”, a explicat Anton Anton.

Acesta a explicat că proiectul este în negocieri, iar condiţiile de acum șapte ani de când au început discuţiile, s-au schimbat.

Ministrul Anton a mai adăugat că procesul de retubare a Reactorului 1 de la Cernavodă este în curs, acum aflându-se în prima etapă de definire şi organizare până în 2021, urmând apoi pregătirea implementării până în 2026 şi implemetarea propriu-zisă.

Retubarea Reactorului 1 şi al doilea de la Cernavodă. La Reactorul 1 eu zic aşa, nu zic eu, ci toţi cei care lucrează, că operaţiunea de retubare a început. Are 3 faze. Prima etapă este de definire organizare etc. care se termină în 2021. A doua est pregătirea implementării până în 2026 care înseamnă şi realizarea unor elemente fizice care se pot face în perioada de oprire planificată. Faza a treia este oprirea efectivă, care înseamnă implementare 2 ani. Apoi, Reactorul 1 reabilitat mai funcţionează încă 30 de ani fără probleme. Este extrem de important. E importat că această investiţie a început” a declarat ministrul.

Anton Anton a mai recunoscut că sistemul energetic din România are încă mare nevoie de investiţii. “Sistemul energetic are nevoie de investiţii. Nu, nu avem de toate”, a afirmat ministrul Energiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here