Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a ajuns duminică la summit-ul G7 de la Biarritz, într-o vizită surpriză, a informat un oficial iranian, citat de Reuters.

Potrivit site-ului flightradar24.com, o aeronavă guvernamentală iraniană a aterizat pe Aeroportul Biarritz, care este închis pentru zborurile comerciale până luni, după summit.

Televiziunea iraniană de stat a informat că Zarif nu va discuta cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, sau cu membrii delegaţiei sale. Trump a refuzat să comenteze informaţiile referitoare la sosirea oficialului iranian. Nici Administraţia Prezidenţială de la Paris, nici Ministerul francez de Externe nu au dorit să comenteze.

Deşi mai mulţi lideri G7 au decis ca preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, să poarte negocieri cu Teheranul privind dosarul nuclear, Donald Trump s-a distanţat de această idee, spunând că Statele Unite vor avea o abordare proprie.

Emmanuel Macron s-a întâlnit vineri cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, pentru a discuta o serie de propuneri menite să detensioneze situaţia din Golf. Printre propuneri s-ar fi aflat şi reducerea unora dintre sancţiunile impuse de către Statele Unite sau înfiinţarea unui mecanism de compensare economică pentru Iran. Deşi propunerile urmau să fie discutate în cadrul summit-ului de la Biarritz cu Donald Trump, preşedintele american nu a oferit niciun indiciu cum că ar fi dispus să reducă sancţiunile impuse Teheranului, iar Macron nu a oferit informaţii suplimentare despre ce ar urma să conţină un eventual mecanism de compensare.

Macron i-a cerut vineri lui Zarif ca, în schimbul unor eventuale astfel de concesii, Teheranul să respecte din nou toate prevederile Acordului nuclear şi să revină la masa negocierilor cu statele occidentale în privinţa programului său nuclear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here