Ministrul Nosatîi: R. Moldova va primi un al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian în 2025

Al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian va ajunge în Republica Moldova în anul 2025, sistemul fiind acum în proces de asamblare, a anunţat marţi ministrul apărării moldovean, Anatolie Nosatîi, subliniind că acest al doilea radar care va ajunge în Republica Moldova va fi unul complementar sistemului actual de monitorizare a spaţiului aerian şi va asigura detectarea unor eventuale pericole, potrivit Radio Chişinău şi IPN, citate de Agerpres.ro.

Republica Moldova achiziţionează cel de-al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, graţie programului Instrumentul European pentru Pace, a afirmat ministrul Nosatîi într-o intervenţie radiofonică.

„Cu suportul partenerilor avem succese noi în domeniul apărării spaţiului aerian la capitolul radiolocaţii, ceea ce ne va permite să avem o înştiinţare mai bună, permanentă, privind ameninţările asupra spaţiului aerian”, a subliniat Nosatîi în emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

” Toată tehnica care vine pentru dotarea Armatei Naţionale este tehnică nouă. Dacă ne referim concret la acest radar, el este în proces de producere, componentele lui abia se asamblează acum. Este o procedură tehnică, deloc simplă. Noi am luat măsuri privind urgentarea acestui proces, având în vedere cererea mare pentru aceste radare, nu doar din partea Republicii Moldova, dar şi a altor ţări”, a mai adăugat el.

La 20 decembrie, armata Republicii Moldova a primit din Franţa un radar Ground Master (GM) 200 de monitorizare a spaţiului aerian. Potrivit autorităţilor, valoarea echipamentului de monitorizare a costat aproximativ 14 milioane de euro.

După declanşarea invaziei ruse în Ucraina, mai multe fragmente de rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, spaţiul său aerian a fost survolat de rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei, amintesc media de peste Prut.

ANPC a anunţat că TAROM va despăgubi pasagerii pentru zborurile anulate de luni / Ce compensaţii vor primi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here