Ministrul ucrainean de Finanțe, desemnat să prezideze consiliile Băncii Mondiale și FMI în 2023

Acţionarii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale l-au ales vineri pe ministrul ucrainean de Finanţe Serhii Marcenko să prezideze consiliile guvernatoare ale ambelor instituţii în 2023, relatează Reuters.

Decizia, care a fost anunțată în cadrul reuniunilor anuale ale FMI și ale Băncii Mondiale de la Washington, înseamnă că Marcenko va prezida și reuniunea anuală a instituțiilor de anul viitor, care este programată să aibă loc în Maroc.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și impactul masiv al războiului asupra economiei globale au dominat întâlnirile din acest an, președintele ucrainean Volodimir Zelenski îndemnând donatorii internaționali să ofere fonduri suplimentare de 55 de miliarde de dolari anul viitor pentru a menține economia țării sale în funcțiune și pentru a finanța o reconstrucție inițială.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, le-a declarat vineri acționarilor ambelor instituții că Grupul Băncii Mondiale a acordat 13 miliarde de dolari drept finanțare de urgență pentru Ucraina de la începutul războiului, inclusiv granturi, garanții și finanțare paralelă asociată din Statele Unite, Marea Britanie, Europa și Japonia.

Sunt îngrozit de acțiunile Rusiei și cer forțelor ruse să părăsească Ucraina”, a spus Malpass în cea mai explicită declarație a sa despre război de până acum.

Marcenko a spus că selecția sa a fost aprobată în unanimitate de toate țările membre guvernante ale celor doi creditori globali și a precizat că este prima dată când Ucraina va conduce instituțiile de când s-a alăturat acesteia în urmă cu 30 de ani.

Decizia a fost luată în unanimitate, fără să existe obiecții, a spus o sursă apropiată discuțiilor. Rusia, care este membră a instituțiilor, ar fi putut obiecta, dar nu a făcut-o.

Este o mare onoare să reprezinți Ucraina” pe arena financiară internațională, a spus Marchenko într-o declarație de presă, adăugând că Ucraina va putea să aibă o cooperare sporită cu organizațiile financiare internaționale și cu țările membre ale Băncii Mondiale și ale FMI.

Membrii Băncii Mondiale și FMI aleg un nou președinte pentru consiliul guvernatorilor pe bază de rotație regională. Egiptul deține în 2022 acest rol care se va reveni în 2023  Europei și Asiei Centrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here