Mită electorală a la russe: Tombolă de 145 de milioane de dolari pentru cei care vor vota la referendumul lui Putin

Rușii duc mita electorală la un alt nivel. Autoritățile de la Moscova intenționează să organizeze o tombolă pentru a „momi” alegătorii să voteze la referendumul de modificare a Constituției, în urma căruia președintele Vladimir Putin ar putea rămâne la putere până în 2036.

La referendumul de la 1 iulie, ruşii vor vota pentru aprobarea sau respingerea reformelor constituţionale, care includ şi o schimbare ce i-ar permite lui Putin să rămână la putere încă două mandate de şase ani, dacă va fi reales, în loc să renunţe la putere în 2024, aşa cum este prevăzut acum.

Sondajele arată că majoritatea rușilor intenționează să voteze în referendumul național. Dar ca să se asigure că participarea va fi una masivă, cel puțin în regiunea capitalei, Primăria Moscovei va lansa pe 25 iunie programul „Milioane de premii” – totalizând 144 de milioane de dolari -, prin care vor fi puse la bătaie, în cadrul unor tombole, 2 milioane de vouchere ce pot fi schimbate pe bunuri sau servicii până la sfârșitul anului.

Viceprimarul Moscovei, Alexei Nemeriuk, spune că „Milioane de premii” a fost conceput la propunerea comunității de afaceri, care ar căuta prin aceste „stimulente” să relanseze consumul în regiunea Moscova, unde multe întreprinderi sunt puternic afectate de consecințele economice ale pandemiei de coronavirus.

„Cei care votează online sau merg la urne vor primi un cod digital unic”, prin intermediul căruia vor lua parte la tombolă, a precizat Nemeriuk într-o conferință de presă, transmite The Moscow Times, care citează agenția TASS.

Mai mult de 3.000 de actori comerciali din Moscova iau parte la programul „Milioane de premii”.

Boicotarea referendumului

Între timp, circa 350 de oficiali electorali din ţară spun că participarea la scrutin este prea periculoasă într-o perioadă când autorităţile încă raportează mii de noi infecţii în fiecare zi, în ciuda unei scăderi a numărului de cazuri în capitala Moscova.

Oficialii au iniţiat o petiţie în încercarea de a-i încuraja pe colegii lor să se alăture boicotului.

„Votul de la 1 iulie reprezintă un pericol pentru vieţile şi sănătatea noastre şi pentru vieţile şi sănătatea alegătorilor”, a precizat grupul într-un comunicat.

„Pur şi simplu nu înţelegem de ce este nevoie de astfel de sacrificii şi de riscuri, de ce este nevoie să organizăm un astfel de vot acum şi cu orice preţ. Nu suntem oameni de sacrificiu”, au adăugat ei.

Deocamdată, boicotul nu pare să perturbe grav referendumul, care este administrat de cel puţin un milion de astfel de oficiali. Dar amplifică o plângere făcută de criticii lui Putin că votul a fost programat prea repede, din punct de vedere al sănătăţii şi siguranţei, în scopuri politice.

„Nu este clar care e urgenţa” acestui vot, a spus un membru al comisiei electorale locale din Moscova, Serghei Romanciuc. „De ce nu putem aştepta până în septembrie sau chiar până anul viitor?”, a adăugat el.

Kremlinul a negat că este vorba de calcule politice şi a spus că vor fi luate toate precauţiile de siguranţă necesare.

Criticii spun că Putin se grăbeşte să profite de valul de sentimente patriotice generate deseori de parada militară anuală din Piaţa Roşie, care va avea loc la 24 iunie în acest an, precum şi de vremea de vară şi de relaxarea restricţiilor privind izolarea.

Este de aşteptat să nu fie permis niciun eveniment al opoziţiei înainte de vot, criticii spunând că interdicţiile legate de coronavirus asupra evenimentelor publice sunt un mijloc uşor prin care Kremlinul poate evita protestele.

Votul este organizat timp de şapte zile pentru a reduce riscurile la adresa sănătăţii, votul electronic este permis în două regiuni, inclusiv în Moscova, care are 7,3 milioane de votanţi, iar secţiile de vot pot fi şi în exterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here