Moment istoric în relația Israelului cu Emiratele Arabe Unite

Sursa: Twitter

Şeful diplomaţiei israeliene Yair Lapid se deplasează, marţi, în Emiratele Arabe Unite, în prima vizită oficială a unui ministru al statului israelian în această monarhie din Golf, a transmis Ministerul de Externe al Israelului, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Lapid a postat pe contul său de Twitter o fotografie în avion, însoţită de cuvintele: „Decolez pentru o vizită istorică în Emirate”.

De la normalizarea relaţiilor dintre Emirate şi Israel, sub impulsul administraţiei fostului preşedinte american, Donald Trump, cele două ţări au introdus linii aeriene directe, au numit ambasadori şi au înmulţit vizitele delegaţiilor comerciale.

În martie, ceea ce trebuie să fie prima vizită oficială în Emirate a unui premier israelian, pe atunci Benjamin Netanyahu, a fost anulată din cauza unui „diferend” cu Iordania privind survolarea spaţiului său aerian, a transmis la acel moment partea israeliană.

Netanyahu, înlocuit între timp la şefia guvernului de Naftali Bennett, amânase deja în februarie o vizită în Emirate şi Bahrein, un alt emirat din Golf care şi-a normalizat recent relaţiile cu statul israelian, din cauza restricţiilor de călătorie impuse pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Palestinienii au denunţat acordurile de normalizare, semnate de mai multe ţări arabe de un an şi calificate drept „trădare”, rezolvarea conflictului israeliano-palestinian fiind până acum considerată drept o condiţie sine qua non pentru orice normalizare.

Republica Cehă cere Rusiei 39 de milioane de euro despăgubiri pentru sabotajul asupra a două depozite de muniţii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here