Moscova afirmă că apelurile pentru interzicerea participării atleţilor ruşi la Olimpiadă sunt inacceptabile

Ministrul rus al Sportului, Oleg Matiţin, a declarat sâmbătă că solicitările miniştrilor din peste 30 de ţări de a interzice participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024 sunt inacceptabile, a informat agenţia de presă TASS, potrivit Reuters și News.ro.

Un grup de 35 de ţări, inclusiv Statele Unite, Germania şi Australia, va cere interzicerea participării sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat vineri ministrul sportului lituanian, adâncind incertitudinea cu privire la Jocurile de la Paris.

Iniţiativa creşte presiunea asupra Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), care vrea să evite ca evenimentul sportiv să fie rupt de conflictul care se desfăşoară în Ucraina.

”Aceasta este o interferenţă directă a miniştrilor în activităţile organizaţiilor sportive internaţionale independente, o încercare de a dicta condiţiile de participare a sportivilor la competiţiile internaţionale, ceea ce este absolut inacceptabil”, a spus Matiţin, citat de TASS.

CIO a deschis uşa sportivilor ruşi şi belarusi să concureze ca neutri. A spus că un boicot ar încălca Carta Olimpică şi că includerea ruşilor şi belaruşilor s-a bazat pe o rezoluţie a Naţiunilor Unite împotriva discriminării în cadrul mişcării olimpice.

”Acum vedem o dorinţă nedisimulată de a distruge unitatea sportului internaţional şi mişcarea olimpică internaţională, de a face din sport un mijloc de presiune pentru a rezolva problemele politice”, a spus Matiţin.

Agenţia de presă RIA Novosti a mai relatat că Matiţin a descris drept ”umilitoare” propunerea ministrului polonez al Sportului, Kamil Bortniczuk, de a crea o echipă de refugiaţi care să includă dizidenţi ruşi şi belaruşi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here