Moscova anunţă înfiinţarea unui coridor umanitar pentru civilii aflaţi în uzina Azot din Severodoneţk

Rusia a anunţat marţi înfiinţarea unui coridor umanitar, miercuri, pentru evacuarea spre o localitate aflată sub control rusesc a unor civili care se află în uzina Azot din Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei distrus de lupte armate, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Un coridor umanitar va fi deschis în direcţia nord (până în oraşul Svatove) pe 15 iunie”, de la orele 05:00 GMT până la orele 17:00 GMT, a precizat Ministerul Apărării rus, într-un comunicat. „Evacuarea în deplină siguranţă a tuturor civililor, fără excepţie, (…) este garantată”, asigură comunicatul.

De asemenea, Ministerul Apărării rus le-a cerut forţelor ucrainene să arboreze un drapel alb pentru a semnala că ele acceptă această propunere şi le-a îndemnat totodată să pună capăt „rezistenţei (lor) absurde” din uzina Azot.

Oraş strategic aflat în estul Ucrainei, Severodoneţk este de mai multe săptămâni scena unor confruntări violente între armata ucraineană şi forţele Moscovei susţinute de aliaţii lor separatişti proruşi.

Potrivit autorităţilor ucrainene locale, mai mult de 500 de persoane sunt în prezent refugiate în marea uzină chimică Azot din Severodoneţk, care este, potrivit acestor autorităţi, bombardată constant.

Aprovizionarea acestei uzine a devenit dificilă, însă există acolo câteva resurse, au anunţat autorităţile ucrainene marţi.

Această situaţie aminteşte, la o scară mai mică, de cea care exista în uriaşul complex metalurgic Azovstal din Mariupol, important oraş-port din sud-estul Ucrainei, care a căzut în mâinile ruşilor în luna mai, după mai multe săptămâni de asediu. Sute de civili şi-au găsit atunci refugiu în galeriile subterane din Azovstal, înainte de a se pomeni prinşi în capcană de partea combatanţilor ucraineni, în condiţii extrem de dificile, în timp ce „ploua” fără încetare cu bombe.

Rusia a anunţat de mai multe ori înfiinţarea de coridoare umanitare pentru evacuarea de civili, însă mai multe acorduri au fost abandonate, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc de zădărnicirea lor.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here