NATO este de partea Turciei și respinge ideea unei zone de securitate internațională în nordul Siriei

Foto: Daily Sabah

NATO îşi susţine aliatul turc, un aliat strategic, în prima reuniune la nivel ministeral a Alianţei după ofendiva Turciei în nordul Siriei, dominată de îngrijorări în domeniul umanitar, şi a primit cu răceală ideea Germaniei de a se crea o zonă de securitate internaţională în zonă, relatează News.ro, care citează Euronews.

„Nu s-a depus o cerere în vederea unei misiuni NATO în nord-estul Siriei”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg.

„Cred ferm că lucrul de care avem nevoie este un efort de susţinere a procesului politic, obţinerea unei soluţii durabile, iar NATO susţine puternic eforturile depuse sub egida ONU în vederea găsirii unei soluţii la criza din Siria”, a subliniat el.

Ministrul belgian al Apărării nu este împotriva unei zine de securitate în nordul Siriei, însă acest lucru este greu realizabil fără acordul Turciei şi Rusiei.

„Nu ne opunem principiului de a reflecta la o formulă ca aceasta, a unei zone internaţionale, dar pentru moment există o situaţie pe teren care a evoluat în urma acordurilor între Turcia şi Rusia”, a declarat Didier Reynders.

„Vedem cum evoluează lucrurile, aşadar vom analiza mai concret situaţia la faţa locului înainte de a vedea dacă o astfel de iniţiativă poată să fie pusă efectiv în practică”, a adăugat el.

Pe teren, Turcia şi-a întrerupt ofensiva în urma acordului încheiat cu Rusia, iar kurziii îşi continuă retragerea, dislocaţi din zone situate în apropierea frontierei turco-siriene. Această retragere este supravegheată de către forţe ruse, farte prezente în regiune.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here