Natura fascistă a Rusiei. De ce statul rus se consideră mai important decât orice ființă umană

Dintre toate trăsăturile fascismului, fie ele scrise sau nescrise, una rămâne cea mai distinctivă pentru mine: pentru fasciști, statul este mai important decât ființa umană. Astfel, un asemenea stat poate face orice poporului său de dragul obiectivelor și securității sale. Prin urmare, un individ nu are drepturi și nici nu se presupune că ar trebui să aibă vreunul: acestea există în mod formal, dar numai dacă statul nu decide că este mai bine să se fie lăsate deoparte, scrie Leonid Gozman, în Novaia Gazeta.Europa (în rusă – AICI, în engleză – AICI).

<< În acest sens, Rusia a fost o țară fascistă pentru perioade vaste din istoria sa. Avea o singură valoare tradițională: domnia absolută. Acest lucru se aplică familiei – ceea ce înseamnă că nu este nevoie de o lege privind violența domestică, bărbatul trebuie să rezolve lucrurile pe cont propriu. Același lucru se întâmplă și la locul de muncă – nu este nevoie de sindicate, totul depinde de proprietarul întreprinderii sau de directorul pe care l-a numit. De asemenea, abolirea servituții nu a fost un lucru corect: aceasta obișnuia aducă oamenii împreună, iar proprietarii de pământ aveau grijă de șerbii lor așa cum un tată are grijă de copiii săi. În cele din urmă, nimic nu ar trebui să limiteze puterea țarului: în scrisoarea sa către prințul Andrei Kurbski, Ivan cel Groaznic s-a referit la toți cetățenii săi ca fiind kholops, sau în esență șerbi feudali, și a spus că este liber să facă ce vrea cu ei. Alexandru al III-lea și-a încurajat fiul să „salveze absolutismul”, în timp ce vorbea de pe patul de moarte. Fiul său, Nicolae, a eșuat, deși au existat și alți oameni care să îl reconstruiască după el.

Cu toate acestea, un stat nu este doar o structură impersonală sau persoana autocratului. Are și nenumărați funcționari, în civil și în uniformă, pentru a manifesta voința Leviatanului. A fi unul dintre aceștia nu este doar confortabil și avantajos, deși chiar și ofițerii de poliție obișnuiți ies într-adevăr la pensie la 45 de ani și au o mulțime de bonusuri diverse. În plus, ei au un permis gratuit pentru mită. Apartenența la stat și conștientizarea faptului că faci parte din el schimbă conștiința de sine a cuiva, consolidându-i stima de sine: nu mai sunt un gândac patetic și inutil, ci mai degrabă un conductor al voinței pivotante. Iar ei, ca parte a statului, au voie să facă orice, spre deosebire de cei cărora le lipsește acest privilegiu.

Acest sentiment extatic de atotpermisivitate… Debusolările iraționale care nu fac decât rău parlamentarilor și propagandiștilor patrioți sunt o consecință a acestui lucru. Aceștia nu se simt foarte bine în birourile de rang înalt, cu autoritate reală, unde nu sunt luați în seamă, ci pur și simplu li se dau sarcini în schimb. Acest lucru se schimbă, însă, la bordul unui avion, unde continuă să se convingă că ei sunt statul. Singurul mod în care își pot dovedi acest lucru lor înșiși și celorlalți este comportamentul odios și încălcarea regulilor. Dacă toată lumea își pune centura de siguranță, ei nu o fac. Dacă li se cere să vorbească mai încet, nu fac decât să vorbească mai tare. Propagandiștii își dau seama că, atunci când astfel de lucruri sunt postate pe internet, acest lucru înseamnă probleme reale pentru ei, dar nu pot face nimic în acest sens, deoarece nu sunt capabili să se oprească.

Practic, umilirea celorlalți este singura modalitate prin care un fascist de stat se poate afirma. Polițistul care a lovit cu piciorul în abdomen o femeie în timpul unui miting de protest din Moscova, degeaba, fără un scop anume, era sigur că avea dreptul să facă acest lucru. În ciuda faptului că acest drept nu era menționat în mod oficial în instrucțiunile sale de serviciu, el știe cu siguranță că îl are.

Atunci când se scurg dovezi ale torturii oribile din închisorile rusești, este clar pentru toată lumea că sergenții prinși făcând acest lucru sunt pedepsiți nu pentru că au torturat oameni, ci pentru că aceste dovezi au ajuns la cunoștința publicului. Astfel de sergenți, cred, nu se consideră deloc vinovați: au primit ordine și au acționat la ordinul însuși statului. Oricum, cui îi pasă de ce are nevoie statul de acest lucru, nu este ceva de care ar trebui să ne îngrijorăm. Și, oricum, cum ar trebui să-i tratezi pe acești scandalagii? Mai mult, mulți dintre acești „sergenți” chiar se bucură de torturarea oamenilor, deoarece a devenit un fel de criteriu de selecție pentru a lucra în cadrul forțelor de ordine.

Statul îți poate face orice, și toată lumea știe asta. Îți poate lua casa: dacă chiar și cel mai neînsemnat reprezentant al statului are nevoie de ea, o va obține, iar tu nu vei găsi niciodată dreptate într-o instanță, indiferent ce spune legea. Singura opțiune pe care o ai este să te adresezi unui oficial de rang superior, iar acesta te va ajuta pe bani sau la preț de prieten.

Statul îți poate lua banii, așa cum a făcut întotdeauna. Oamenilor nu li s-au restituit niciodată obligațiunile sovietice, au fost înșelați cu banii de pensie de nenumărate ori, iar depozitele bancare nu sunt nici ele sigure. Autoritățile cred că au dreptul să facă acest lucru, dar cel mai rău este că și oamenii cred acest asta.

Bineînțeles, sunt banii și casa mea, cred ei, dar numai înainte ca statul sau cineva care se află în slujba lui să aibă nevoie de acestea pentru binele lor. Vehiculele pot fi, de asemenea, confiscate: să zicem, pentru nevoile „operațiunii militare speciale”.

Statul le răpește oamenilor timpul, obligându-i să aștepte în timp ce trece coloana de mașini a guvernului. Dacă înmulțiți acest timp cu numărul de mașini care așteaptă în astfel de cozi, cifrele sunt terifiante, putând să se adune până la o viață întreagă. Totuși, statul poate face acest lucru, deoarece este mai important decât viețile oamenilor.

Statul îți poate lua copilul. Acest lucru se poate face mental, obligându-l să învețe pe de rost, din leagăn, niște prostii pro-guvernamentale. Nu veți putea face nimic în acest sens: nu puteți pur și simplu să vă împiedicați copilul să meargă la grădiniță sau la școală, iar faptul că aveți două locuri de muncă nu vă lasă nici timp, nici energie pentru a vă lupta cu această sălbăticie, cu atât mai puțin pentru a evita să-i faceți rău copilului dumneavoastră. S-ar putea să vă ia copilul cu adevărat, așa cum au făcut cu Mașa Moskaliova, o fetiță de șase ani, care a fost despărțită de tatăl ei și trimisă la un orfelinat pentru că a făcut un desen împotriva războiului. Astfel de lucruri păreau ireale chiar și acum un an. Desigur, aceasta este o consecință directă a războiului: oficialii care au ordonat astfel de ticăloșii sunt convinși că sănătatea mintală a unei fete nu valorează nimic în comparație cu unirea națiunii în fața unei invazii NATO. Ei știu cu siguranță că nu vor fi pedepsiți pentru brutalitatea excesivă. Cu toate acestea, excesul de „liberalism” le poate cauza probleme.

Oamenii nu sunt decât niște mizerii, de aceea, pentru cei care reprezintă însuși statul nu există limite: atât pe propriul teritoriu, cât și în străinătate. Bucea, Mariupol, tortură, viol și jaf, iată ce răspândește așa-numita „lume rusă” prin intermediul războiului în interpretarea sa oficială modernă. Oficial este cuvântul-cheie aici, deoarece, în ciuda faptului că nu există legi care să permită oamenilor să violeze și să jefuiască, nimeni nu a fost pedepsit până acum pentru aceste crime. În schimb, unitatea care a comis crime de război la Bucea a primit un titlu onorific, iar condamnații au fost decorați. Execuția unui erou ucrainean care a zguduit lumea nu este un incident izolat, ci mai degrabă o consecință directă a naturii fasciste a statului nostru modern. Un stat care se consideră pe sine și pe reprezentanții săi mai importanți decât orice ființă umană. >>

Se vor sparge „ouăle putiniste”? Vladislav Inozemțev arată cum va fi lovit Kremlinul de sancțiunile contra MTS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here