„Navalnîi va trebui doar să aibă răbdare”. Un chimist care a fost implicat în crearea noviciokului îi cere iertare opozantului rus

Un om de ştiinţă care a fost implicat în programul sovietic secret de creare a agentului neurotoxic noviciok i-a cerut iertare politicianului rus Alexei Navalnîi, care se reface la un spital din Berlin după ce a fost otrăvit cu această substanţă, relatează AFP.

Vil Mirzaianov a spus într-un interviu la postul rus de televiziune Rain că vrea să îi ceară iertare lui Navalnîi. “Îi cer iertare din tot sufletul lui Navalnîi pentru faptul că am participat la această activitate criminală, dezvoltarea acestei substanţe cu care a fost otrăvit”, a spus Mirzaianov, care acum locuieşte în Statele Unite şi care a scris primele articole despre crearea noviciokului în anii 1990.

Mirzaianov a precizat că Navalnîi se va vindeca total până la urmă. “Navalnîi va trebui doar să aibă răbdare, dar până la urmă, el va fi sănătos”, a spus omul de ştiinţă, estimând că recuperarea va dura aproape un an.

Afirmaţiile lui Mirzaianov vin în contextul în care alt om de ştiinţă care a făcut parte din program a negat faptul că Navalnîi ar fi putut fi otrăvit cu noviciok.

Până acum trei oaneni de ştiinţă, în vârstă de aproximativ 70 de ani, au făcut declaraţii publice despre participarea la programul sovietic de dezvoltare a noviciokului.

Vladimir Uglev a afirmat că faptul că Alexei Navalnîi a supravieţuit arată că probabil a existat doar contact pe piele cu otrava. Mirzaianov a declarat în schimb că Navalnîi probabil a ingerat otrava, deoarece se pare că alte persoane nu au fost contaminate.

Leonid Rink susţine că Navalnîi nu ar fi supravieţuit dacă ar fi fost otrăvit cu noviciok şi că Mirzaianov nu a fost implicat direct în crearea agentului neurotoxic. “El nu a avut nicio legătură cu crearea noviciokului, aşa că nu avea de unde să ştie efectele substanţei asupra organismului. Dacă ar fi fost noviciok, Navalnîi nu ar fi supravieţuit”, a afirmat Rink pentru RIA Novosti.

Alexei Navalnîi, principalul oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit rău, la finalul lunii trecute, pe când se afla în Siberia. El a fost spitalizat, în comă indusă, iar ulterior, a fost transferat în Germania. Testele de laborator din trei ţări au determinat că a fost otrăvit cu noviciok, iar guvernele din Vest au cerut explicaţii Rusiei.

Un laborator militar german a conchis la 3 septembrie că a fost otrăvit cu o substanţă de tip noviciok, concepută în scopuri militare în epoca sovietică, acuzaţii pe care Moscova le respinge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here