Nepotul fondatorului Toyota demisionează din funcția de director executiv. Cine va prelua conducerea companiei

Directorul executiv al Toyota, Akyo Toyoda, va demisiona din funcția de șef al companiei pe care a fondat-o bunicul său, Kiichiro Toyoda, a declarat joi producătorul auto, predând postul liderului mărcii sale de lux – Lexus, Koji Sato, în timp ce gigantul japonez se luptă să facă față trecerii la vehicule electrice, informează Reuters.

Koji Sato, director de branding în vârstă de 53 de ani și președinte al mărcii Lexus a Toyota Motor Corp, va prelua funcția de director executiv de la 1 aprilie când Akio Toyoda va deveni președinte , se arată în comunicat.

Dicuția despre cine va prelua primul loc la Toyota – cea mai mare companie din Japonia și unul dintre cei mai influenți producători din lume – a captat atenția investitorilor. Dar momentul anunțului a fost o surpriză. 

Sub conducerea lui Toyoda, în vârstă de 66 de ani, care a condus compania timp de mai bine de un deceniu, producătorul de automobile a părut reticent în adoptarea producției de vehicule electrice, argumentând că tehnologia hibridă pe care a lansat-o odată cu Prius, odinioară lider de piață, se potrivea mai bine pentru mulți șoferi.

De asemenea, Toyota a prezentat mașinile alimentate cu hidrogen drept soluția pentru viitor, stârnind astfel temeri că ar putea fi lăsată în urmă de ascensiunea vehiculelor electrice, deoarece Tesla Inc., mai strălucitoare și mai agilă, a eclipsat-o atât în ​​ceea ce privește inovația, cât și prețul acțiunilor.

Acea insistență asupra hibrizilor și hidrogenului a provocat, de asemenea, critici din partea investitorilor și a activiștilor de mediu care au lăudat cândva tehnologia Toyota și recordul ei scăzut de emisii.

„Fără îndoială, dl Toyoda a fost un CEO competent, dar întregul sector auto trebuie să facă schimbări majore, iar Toyota a rămas în urmă în acest sens din punctul nostru de vedere, așa că aceasta ar putea fi șansa pentru un nou început”, a spus Anders Schelde, șeful de investiții, membru al fondului danez de pensii AkademikerPension, care a presat în mod repetat Toyota să accelereze trecerea la vehicule electrice.

„Sperăm că acest lucru ar putea ajuta Toyota să stabilească o nouă direcție, dar rămâne de văzut”.

Anunțul schimbării de la vârful conducerii companiei a fost difuzat pe webcast, prin canalul Toyota Times al producătorului de automobile, în ceea ce părea mai degrabă a fi un talk-show cu o gazdă, mai degrabă decât un anunț corporativ formal.

„Momentul a fost o surpriză”, a declarat Seiji Sugiura, analist la Institutul de Cercetare Tokai Tokyo, care a remarcat că ar fi putut exista un „sentiment de stagnare” în interiorul companiei, având în vedere presiunea recentă asupra prețului acțiunilor.

Joi, el a spus că Sato a fost ales pentru că „a muncit din greu” pentru a învăța filozofia Toyota.

Sato și-a început cariera la Toyota în 1992, înainte de a urca în ierarhie pentru a deveni inginer șef al Lexus International, un brand auto de lux al Toyota, în 2016, potrivit profilului său de pe site-ul companiei.

El a ocupat funcții de președinte al companiei Lexus International și Gazoo Racing, marca Toyota de sport cu motor, din 2020. De asemenea, a preluat un rol executiv la Toyota și a devenit directorul său de branding în ianuarie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here