New York-Sydney, non-stop, 19 ore – cel mai lung zbor din lume

Photo by James D Morgan/Qantas.

Compania australiană Qantas se poate lăuda că operează cel mai lung zbor din lume: de la Sydney la New York, non-stop. Adică 16.200 de kilometri și 19 ore și 16 minute în aer. Niciun alt avion nu a mai zburat pe ruta aceasta fără oprire.

La bord au fost doar 50 de oameni, pasageri și echipaj, deoarece a fost un zbor de test, cel puțin deocamdată. Pasagerii au fost angajați ai companiei aeriene dar și câțiva jurnaliști.

Sursa: Photo by James D Morgan/Qantas.

„Este un moment istoric pentru Qantas, pentru aviația australiană și pentru aviația mondială. Cursa noastră obișnuită, care are o escală, a decolat cu trei ore înainte dar noi am ajuns cu câteva minute mai repede” a transmis Alan Joyce, CEO Qantas, potrivit comunicatului companiei.

sursa: Photo by James D Morgan/Qantas.

Scopul zborului a fost mai mult de a aduna informații. O echipă de cercetători a monitorizat, printre altele, iluminatul, activitățile, somnul și mâncatul pasagerilor, dar și nivelul de melatonină al echipajului. De asemenea, au urmărit și undele cerebrale ale piloților, care au fost echipați cu dispozitive de monitorizare a creierului. Qantas vrea ca în acest fel să crească bunăstarea pasagerilor la bord și să descopere perioadele optime de odihnă pentru echipaj.

sursa: Photo by James D Morgan/Qantas.

Dacă aeronava Boeing 787-9 Dreamliner ar fi fost plină, nu ar fi avut suficient carburant ca să ajungă la destinație. De aceea, a transportat un număr limitat de oameni, circa 18% din capacitate, foarte puține bagaje și deloc marfă.

Photo by James D Morgan/Qantas.

Acesta a fost primul zbor din cadrul „Project Sunrise” al Qantas, de evaluare a zborurilor pe distanțe foarte lungi. Mai urmează un zbor direct Londra-Sydney în noiembrie și încă un zbor New York-Sydney în decembrie.

Dacă este zboruri de test se vor dovedi un succes, primele curse obișnuite pe aceste rute ar putea deveni realitate în 2022 sau 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here