New York Times: Atacul de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream, comis de un grup pro-ucrainean

Informaţii examinate de oficiali americani sugerează că atacul de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream a fost comis de un grup pro-ucrainean, a relatat marţi cotidianul New York Times, citat de Reuters.

Nu sunt dovezi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sau principalii săi asistenţi au fost implicaţi în operaţiune ori că autorii au acţionat la comanda unui oficial guvernamental ucrainean, a menţionat cotidianul, citând oficiali americani, potrivit Agerpres.

Reuters mai precizează că nu a putut verifica în mod independent această informaţie şi nu a putut contacta imediat oficiali americani pentru a o comenta, şi nici responsabili de la Kiev şi Moscova.

SUA şi NATO au calificat atacurile din septembrie asupra gazoductului drept „act de sabotaj”, în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi.

Aceleaşi informaţii citate de New York Times mai sugerează că autorii atacului se opun preşedintelui rus Vladimir Putin, „dar nu specifică membrii acestui grup sau cine a comandat ori finanţat operaţiunea”. „Oficialii americani citaţi au refuzat să dezvăluie caracterul acestor informaţii, cum au fost obţinute sau detalii privind forţa dovezilor pe care le conţin. Au spus că nu se pot desprinde concluzii ferme”, a scris New York Times, potrivit Reuters.

Guvernul german a afirmat în ce-l priveşte marţi că a luat notă de cele raportate de New York Times şi că ancheta proprie pe care a lansat-o în legătură cu atacul nu a dus deocamdată la rezultate, a mai consemnat Reuters.

Suedia, Danemarca şi Germania au informat Consiliul de Securitate al ONU cu câteva zile în urmă că anchetele continuă şi că încă nu sunt rezultate, a afirmat un purtător de cuvânt al cancelariei germane.

„Procurorul public federal anchetează această chestiune de la începutul lui octombrie 2022, având suveranitate asupra procedurii”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here