NEWS ALERT | Românii care se întorc din două regiuni din Italia vor sta în carantină două săptămâni

Românii care se întorc în țară din regiunile Veneto și Lombardia, din Italia, unde sunt înregistrate cazuri de contagiune cu coronavirus, vor sta în carantină 14 zile, anunță Ministerul Sănătății, potrivit Mediafax. Până acum, autoritățile italiene nu au raportat cazuri de români infectați cu coronavirus. Cu toate acestea, măsurile preventive anunțate de Ministerul Sănătății iau în calcul perioada lungă în care cei infectați nu prezintă simptome.

Având în vedere numărul mare de români care trăiesc în Italia, peste un milion, numărul celor care călătoresc între cele două țări, cu avioanele, mașinile și autocarele, inclusiv ca turiști, dar și traficul rutier comercial, implementarea măsurilor anunțate de Ministerul Sănătății va fi o provocare extrem de serioasă pentru autoritățile române. Practic, din acest moment, România intră în rândul țărilor unde pericolul contagiunii cu coronavirus reprezintă un risc major, care impune adoptarea unor măsuri excepționale de protecție.

„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Măsurile vor fi transmise de către Ministetul Sănătății către unitățile sanitare și medici de familie.

De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei.

Toate persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

„În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19). Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române”, se mai arată în comunicat.

În Italia, unde trăiesc peste un milion de români, numărul cazurile de contagiune cu coronavirus a crescut brusc, iar două persoane au murit. Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină. S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here