Victorie la CEDO pentru Laura Codruța Kovesi. Decizie: Statul român i-a încălcat liberul acces la justiție

Inquam Photos / George Călin

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat marți procesul la CEDO împotriva statului român.

Fosta șefă DNA a intentat procesul după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție.

Astfel, CEDO a stabilit acum că Laurei Codruța Kovei i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra. 

Context

Laura Codruţa Kovesi a atacat în decembrie 2018 la CEDO decizia prin care a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA. În plângere se arăta că au fost atacate drepturile omului.

„Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror şef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunţată de Curtea Constituţională. Motivele pe care le-am invocat în acţiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituţională a hotărât revocarea din funcţie, deşi, nu am avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de instanţa constituţională, nu am fost citată în faţa Curţii Constituţionale şi nu am avut posibilitatea de a avea cel puţin calitatea de <intervenientă> pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea”, se arăta într-un răspuns al Laurei Codruţa Kovesi, transmis de biroul de presă al Parchetului General.

Potrivit fostei şefe DNA, decizia Curţii Constituţionale nu a putut fi contestată, inexistenţa unei căi de atac fiind stabilită de însăşi motivarea Deciziei Curţii Constituţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here