Voiculescu a fost anchetat penal pentru dispariția unor documente clasificate, dezvăluie Newsweek România

Inquam Photos / George Calin

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, a fost anchetat și audiat în secret de DIICOT pentru dispariția unor documente secret de stat clasificate „Strict Secret” și „secret de serviciu” de la Ministerul Sănătății, scrie Newsweek România.

Dosarul a fost clasat în decembrie 2019 iar Vlad Voiculescu a scăpat de acuzațiile de divulgare a informațiilor secret de stat și neglijență în păstrarea informațiilor clasificate.

Liderul partidului Plus, filiala București, Vlad Voiculescu, consideră că dosarul reprezintă o răzbunare a fostului ministru Florian Bodog și a secretarului general al ministerului Sănătății, Florin Gabriel Pușcău, pe care l-a schimbat din funcție. În replică, fostul ministru Bodog susține că, de fapt, l-a salvat pe Voiculescu, căruia i-a cerut să predea un document clasificat cu care plecase acasă.

Cert este că gestionarea documentelor secrete de stat la nivelului Ministerului Sănătăți reprezintă o gravă vulnerabilitate la adresa securității statului român.

Vlad Voiculescu a fost numit ministru al Sănătății în Guvernul condus de Dacian Cioloș în data de 20 mai 2016 și a rezistat pe funcție până pe 4 ianuarie 2017. După aproximativ două luni și jumătate de la predarea mandatului, mai exact pe 17 martie 2017, Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General cu privire la dispariția mai multor documente clasificate deținute de Vlad Voiculescu. Astfel, Compartimentul Documente Clasificate a raportat „lipsa a 4 documente clasificate din categoria secretelor de stat având nivelul << Strict Secret>>, a unui mediu de stocare tip CD nivel <<Secret>>, și a 15 documente clasificate <<Secret de serviciu>>”.

Parchetul General a trimis plângerea la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Ancheta și audierile s-au desfășurat în cel mai mare secret. Newsweek România a solicitat DIICOT informații despre acest caz, dar șefii parchetului au ignorat și refuzat să răspună. În urma mai multor insistențe, DIICOT a recunoscut că Vlad Voiculescu a fost anchetat.

Într-un final, la solicitarea Newsweek România, DIICOT a transmis că urmărirea penală în cauză a început pe 7 aprilie 2017 pentru infracțiunile de divulgare a informațiilor secrete de stat și a infracțiunii de neglijență în păstrarea informațiilor, fapte prevăzute de articolele 303 al. 2 și 305 Cod penal.

În timpul investigației, au fost recuperate trei din cele patru documente clasificare „Strict Secret”, dar și două documente „secret de serviciu”. Un document „Strict Secret” emis de Serviciul Român de Informații a fost regăsit printre documentele predate de Vlad Voiculescu în data de 5 ianuarie 2017.

După doi ani de la declanșarea primelor cercetări, pe 10 mai 2019, procurorul de caz a dispus urmărirea penală a lui Vlad Voiculescu, în calitate de suspect, pentru aceleași infracțiuni. Conform Codului penal, cele două infracțiuni prevăd închisoarea de la trei luni la doi ani, respectiv un an sau amendă. Dar dosarul a fost clasat în data de 4 decembrie 2019.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here