Merkel, despre blocarea lui Trump pe Twitter: „Se poate interfera în libertatea de exprimare, dar în limitele definite de legislator, nu prin decizia conducerii unei companii”

Foto: Wikimedia Commons

Cancelarul german Angela Merkel consideră „problematică” închiderea de către mai multe reţele de socializare a conturilor preşedintelui SUA în exerciţiu Donald Trump, a declarat luni purtătorul ei de cuvânt, care însă a apreciat favorabil practica recentă a acestor reţele de a-i adnota mesajele preşedintelui american.

„Se poate interfera în libertatea de exprimare, dar în limitele definite de legislator, nu prin decizia conducerii unei companii”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, citat de AFP. „Din acest motiv, cancelarul (Merkel) consideră problematică închiderea definitivă a conturilor preşedintelui american pe reţelele de socializare”, a adăugat acesta.

Chiar dacă platformele de internet „au o mare responsabilitate” şi „nu trebuie să rămână fără reacţie” în faţa conţinuturilor cu mesaje de ură sau violenţă, legislatorul ar trebui să „definească un cadru în care se poate face comunicarea pe reţelele sociale”, explică purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Totuşi, el a apreciat favorabil practica recentă a reţelelor de socializare de a adnota mesajele lui Trump, cu referiri la veridicitatea lor, întrucât „minciunile şi incitările la violenţă sunt evident foarte problematice”.

După violenţele produse miercuri în urma intrării simpatizanţilor săi în clădirea Capitoliului, reţelele de socializare Twitter şi Facebook i-au suspendat conturile preşedintelui Trump, iar ulterior au anunţat că i le închid pe termen nedefinit. El a postat apoi de contul oficial de Twitter al preşedinţiei SUA, @POTUS, dar mesajele sale au fost şterse imediat.

Mai mult, marile companii de internet Alphabet, Google sau Amazon au blocat descărcarea aplicaţiei Parler, folosită de simpatizanţii lui Trump, alte companii mai mici, cum ar fi Twitch, Snapchat, Reddit, Shopify şi TikTok restricţionând de asemenea mesajele preşedintelui republican.

Trump a promis că nu va fi redus la tăcere şi că va face curând un anunţ. Potrivit Reuters, singurele sale modalităţi de a se adresa simpatizanţilor săi rămân acum unele posturi TV mai prietenoase, respectiv Fox News, OAN şi Newsmax, reţele sociale mai puţin cunoscute, precum Gab sau MeWe, platforme video ca Rumble şi DLive sau website-uri de ştiri alternative celor din media mainstream, precum American Media Periscope.

1 COMENTARIU

  1. Există multă confuzie pe tema asta. Oamenii uită că acestea sunt companii private, și au proprii termeni de utilizare. Dacă acești termeni nu sunt respectați, contul se poate suspenda. Mulți din acești termeni includ și clauza că orice cont poate fi suspendat unilateral de către companie.
    În cazul specific al lui Trump, cum poate fi el cenzurat? Casa Albă avea conferințe de presă zilnice, la care participau jurnaliști din toată lumea. Trump a decis să nu le mai țină, sau să nu participe personal, pentru a nu fi luat la întrebări și a arăta că habar n-are de ce vorbește. Așa că a luat decizia sa folosească canale de comunicare unidirecționale. Ce au făcut aceste corporații e foarte legitim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here