Nicușor Constantinescu, 4 ani de închisoare în cazul elicopterului SMURD prăbușit la Siutghiol

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost condamnat, vineri, la 4 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, în cazul elicopterului SMURD care s-a prăbușit la Siutghiol, în 2014. Este a treia sentință definitivă cu executate pe care a primit-o Nicușor Constantinescu, după ce a mai fost condamnat la cinci ani de închisoare, într-un alt dosar, și la zece ani de închisoare, în 2019.

Sentința de vineri a fost dată de Curtea de Apel Constanța și este definitivă.

Magistrații Curții de Apel Constanța au respins ca nefondat apelul declarat de Nicușor Constantinescu împotriva sentinţei penale pronunţate de Tribunalul Constanţa în 2019 prin care acesta era condamant la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Instanța l-a obligat și la plata a 2000 de lei cheltuieli judiciare avansate de stat, relatează Mediafax.

În 2019, fostul președinte al CJ Constanța, deținut în Penitenciarul Poarta Albă, a fost condamnat de Tibunalul Constanța la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată și obligat la plata unor despăgubiri civile de un milion de lei către Consiliul Județean și județul Constanța.

Procurorii DNA au stabilit că, în anul 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Județean Constanța, prin intermediul lui Nicușor Constantinescu, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță – județul Constanța, România, și Districtul Dobrich, Bulgaria.

La data de 29 martie 2013, Nicușor Constantinescu a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat, servicii de transport ocazional și servicii de reparare și întreținere a elicopterelor, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini”, au declarat atunci procurorii.

La 1 iulie 2013, fostul președinte al CJ Constanța a pus la dispoziția SMURD elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul.

Acesta a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului”, a mai arătat DNA.

Elicopterul respectiv a fost alocat SMURD, iar aparatul, cu patru persoane la bord, doi piloţi şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa, s-a prăbuşit pe 15 decembrie 2014 în lacul Siutghiol.

Toţi membrii echipajului au murit.

Anchetatorii au stabilit că elicopterul nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare.

În dosarul în care fostul președinte al Consiliului Județean Constanța a fost condamnat la 10 ani de închisoare, în 2019, procurorii DNA l-au acuzat pe Nicușor Constantinescu că, în perioada 2010 – 2014, alături de R.A.J.D.P. Constanța și Gâmbuțeanu Adrian George, au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și alți inculpați, având ca scop săvârșirea unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Județean Constanța.

Nicușor Constantinescu și-a îndeplinit, spun procurorii, în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța, determinând un prejudiciu în dauna Consiliului județean Constanța în valoare de 30.782.039 lei.

În momentul pronunțătii sentinței de anul trecut, fostul preşedinte de consiliu judeţean executa deja, la Penitenciarul Poarta Albă, o pedeapsă de cinci ani de detenţie, dispusă de Curtea de Apel Constanţa, fiind condamnat pentru că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here