Noaptea politicii: PSD a ajuns să acuze USR că sabotează referendumul „Fără penali”

Foto: INQUAM/George Călin

Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că USR susţine „din raţiuni electorale” iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice”, în opinia sa, în realitate, acest partid urmărind „să-l scape pe penalul Barna” de exigenţele unei asemenea legi, transmite Agerpres.

„După cum ştiţi, ieri, 58 de senatori au aşteptat ca PNL şi USR să vină în sala de plen pentru a desfăşura şedinţa. PNL şi USR au ales să nu vină la serviciu. De trei săptămâni, PNL şi USR au ales să chiulească de la serviciu. USR susţine din raţiuni electorale iniţiativa ‘Fără penali în funcţii publice’. În realitate, USR vrea să-l scape pe penalul Barna de exigenţele unei asemenea legi. Nu este altă explicaţie pentru care ieri USR a refuzat, pur şi simplu, să intre în sala de plen”, a afirmat Cazanciuc, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, USR a avut ocazia să demonstreze „cu adevărat” că sprijină această iniţiativă, luptându-se pentru ea şi nu susţinând-o „doar din vârful patului”.

„PSD a aplicat deja exigenţele acestei legi. (…) Pe listele PSD nu se găseşte nicio persoană condamnată. Aşteptăm ca şi alte partide să facă acelaşi lucru. Noi am propus încă din vară organizarea referendumului, pe 23 august, dar coaliţia USR – PNL s-a opus din motive de pandemie. PSD a votat la Camera Deputaţilor această iniţiativă, PSD a fost ieri în sala de plen a Senatului pentru a vota această iniţiativă. Din păcate, PNL şi USR au ales să chiulească încă o dată, după ce au făcut-o constant trei săptămâni. Practic, aţi avut ieri demonstraţia că e o diferenţă foarte clară între ceea ce declară în această perioadă din raţiuni electorale şi faptele acestor colegi care au avut ieri ocazia să demonstreze că vor să se lupte cu adevărat pentru această iniţiativă”, a spus Cazanciuc.

Biroul permanent al Senatului nu s-a putut reunit joi, din lipsă de cvorum. Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, depusese anterior o solicitare pentru convocarea Biroului permanent, la ora 12,00, pentru a se decide organizarea unui plen în vederea adoptării iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice”.

Şedinţa de plen de miercuri a Senatului, convocată cu prezenţa fizică a parlamentarilor, nu a putut avea loc nici ea din lipsă de cvorum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here