Noile medicamente ar putea pune capăt epidemiei de obezitate

Sursa: Pixabay

Efectele pe termen lung ale noilor medicamente împotriva obezității trebuie studiate cu atenție. Dar entuziasmul este justificat, notează The Economist

<< Un nou tip de medicament generează entuziasm în rândul celor bogați și frumoși. Doar o injecție pe săptămână și greutatea scade. Elon Musk jură; influencerii îl laudă pe TikTok; starletele de la Hollywood, brusc mai slabe, neagă faptul că l-au luat. Dar cele mai recente medicamente pentru pierderea în greutate nu sunt simple îmbunătățiri cosmetice. Cei mai mari beneficiari ai lor nu vor fi celebritățile din Los Angeles sau Miami, ci miliarde de oameni obișnuiți din întreaga lume, pe care greutatea i-a făcut nesănătoși.

Tratamentele pentru pierderea în greutate au variat mult timp de la cele bine intenționate și ineficiente până la cele de-a dreptul dubioase. Noua clasă de medicamente, numită agonist de receptori GLP-1, pare de fapt să funcţioneze. În studiile clinice, s-a dovedit că Semaglutida, dezvoltată de firma farmaceutică daneză, Novo Nordisk, duce la o scădere în greutate de aproximativ 15%. Este deja vândută sub denumirea comercială Wegovy în America, Danemarca și Norvegia, și va fi disponibilă în curând și în alte țări; Ozempic, o versiune cu doze mai mici, este un medicament pentru diabet, de asemenea utilizat, „off-label”, pentru pierderea în greutate. Un medicament rival GLP-1, produs de firma americană Eli Lilly, urmează să fie pus în vânzare în cursul acestui an și este și mai eficient. Analiștii cred că piața medicamentelor GLP-1 ar putea ajunge la 150 de miliarde de dolari până în 2031, nu departe de piața actuală a medicamentelor împotriva cancerului. Unii cred că ar putea deveni la fel de comune ca beta-blocantele sau statinele.

Medicamentele nu ar fi putut apărea într-un moment mai bun. În 2020, două cincimi din populația lumii era supraponderală sau obeză. Până în 2035, spune ONG-ul World Obesity Federation, această cifră ar putea ajunge la mai mult de jumătate, cu un număr impresionant de 4 miliarde de persoane supraponderale sau obeze. Oamenii de pretutindeni devin din ce în ce mai grași. Populațiile care se îngrașă cel mai repede nu sunt în Occidentul bogat, ci în țări precum Egipt, Mexic și Arabia Saudită.

Aceste tendințe sunt alarmante, deoarece obezitatea cauzează o serie de probleme de sănătate, inclusiv diabet, boli de inimă și hipertensiune arterială, precum și zeci de boli, cum ar fi accidentul vascular cerebral, guta și diverse tipuri de cancer. Greutatea mai mare a făcut ca oamenii să moară în număr mare din cauza Covid-19. Și apoi mai este și suferința care vine din stigmatizarea asociată cu faptul de a fi gras, care îi afectează cel mai crud pe copii, în școli și la locurile de joacă.

Pentru bugetul public și economie, consecințele obezității sunt, în general, mari. Conform modelelor realizate de universitari, costul anual al excesului de greutate, pentru economia mondială, ar putea ajunge la 4 trilioane de dolari până în 2035 (2,9% din PIB-ul global, în creștere de la 2,2%, în 2019). Acesta include atât cheltuielile pentru îngrijirea sănătății, cât și timpul de lucru pierdut din cauza bolii și decesele premature legate de obezitate.

Creșterea în talie, la nivel mondial, nu este un semn al eșecului moral al miliardelor de supraponderali, ci rezultatul biologiei. Genele care au fost vitale pentru a-i ajuta pe oameni să supraviețuiască iernilor și foametei încă ajută organismul să se agațe de greutatea sa. Ultimele decenii de supraabundență a alimentelor irezistibile a oferit un confort sporit și costuri mai mici, dar a declanșat și supraalimentarea exact pe măsură ce stilul de viață a devenit mai sedentar. Odată ce grăsimea s-a instalat, organismul luptă împotriva oricărei încercări de a scăpa, prin dietă, de cât de puțin din greutatea sa totală. În ciuda celor 250 de miliarde de dolari pe care consumatorii din întreaga lume i-au cheltuit anul trecut pentru diete și pierdere în greutate, lupta pentru slăbit era în mare parte pierdută.

Noile medicamente pentru obezitate au apărut întâmplător, după ce s-a observat că tratamentele destinate diabeticilor provoacă pierdere în greutate. Semaglutida imită eliberarea de hormoni care stimulează senzația de sațietate și reduc apetitul. De asemenea, ei sting nevoia puternică de a mânca, care se ascunde în interiorul creierului așteptând să-l atace chiar și pe cel mai dornic de dietă individ.

Având în vedere că injecțiile sunt deja la mare căutare, investitorii sunt aproape la fel de entuziasmați ca utilizatorii proaspăt slabi. Capitalizarea bursieră a Novo Nordisk, firma aflată în fruntea goanei după aur, s-a dublat în doi ani, la 326 de miliarde de dolari, devenind al doilea cel mai valoros producător de medicamente din lume. Analiștii se așteaptă ca jumătate dintre americanii obezi care caută ajutor să ia medicamente GLP-1 până la sfârșitul deceniului. Dar, precum în cazul oricărui medicament nou care promite atât de multe pentru mulți, există incertitudini. Două dintre cele mai mari sunt siguranța și accesibilitatea.

În primul rând, siguranța. Noutatea acestor medicamente presupune că nu sunt încă cunoscute consecințele lor pe termen lung. Pentru formele cu doze mai mici prescrise pentru diabet, efectele secundare, cum ar fi vărsăturile și diareea, au fost ușoare. Dar ar putea apărea altele, deoarece medicamentele vor fi utilizate pe scară mai largă și în doze mai mari. Studiile pe animale au arătat o incidență mai mare a cancerului tiroidian, iar semaglutida este asociată cu o pancreatită rară. Se cunosc puține despre efectele utilizării lor în timpul sau chiar înainte de sarcină. Toate acestea vor necesita o analiză atentă prin studii longitudinale controlate.

Înțelegerea acestor riscuri va fi importantă, deoarece mulți pacienți care iau medicamentele ar putea avea nevoie de ele pentru tot restul vieții. Ca și în cazul renunțării la o dietă, oprirea unei doze mari de semaglutidă este asociată cu o mare parte din greutatea pierdută care se adună la loc. Unii oameni chiar câștigă mai mult în greutate decât pierduseră la început.

O altă preocupare pentru factorii de decizie politică este costul. În America, factura pentru Wegovy se ridică la aproximativ 1.300 de dolari pe lună; pentru Ozempic, la aproximativ 900 USD. Judecând după astfel de prețuri, rețetele pe viață arată înfricoșător de scumpe. Perspectiva pe termen lung este însă mai încurajatoare. În timp, companiile pot încheia acorduri cu guvernele și furnizorii de servicii de sănătate pentru a acoperi întreaga populație, asigurând volume mari în schimbul unor prețuri mici. Perspectiva profiturilor atrage deja concurența și stimulează inovația. Amgen, AstraZeneca și Pfizer lucrează cu toții la medicamente rivale; Novo Nordisk are o gamă completă de „medicamente de continuare”. Privind încă și mai departe, brevetele vor expira, permițând dezvoltarea de generice la prețuri mai mici.

Direcții de viitor

Ce să facem între timp? Guvernele trebuie să se asigure că cei care au cea mai mare nevoie de medicamente le primesc, lăsându-i pe cei care le iau în scopuri cosmetice să plătească din buzunarul propriu. Efectele pe termen lung trebuie studiate cu atenție. Statele ar trebui să continue să insiste asupra altor măsuri împotriva obezității, cum ar fi exercițiile fizice, alimentația sănătoasă și o mai bună etichetare a alimentelor, care, înainte de toate, pot ajuta la prevenirea îngrășării oamenilor. Dar rezervați-vă și un moment pentru a sărbători. Aceste noi medicamente arată că lupta mondială împotriva grăsimii poate fi, în cele din urmă, câștigată. >>

VIDEO | De ce nu putem rezista tentației de a mânca gogoși

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here