Norvegia promite Ucrainei un ajutor suplimentar de 1 miliard de euro

Norvegia a promis o sumă suplimentară de 1 miliard de euro pentru a sprijini Ucraina pentru restul anilor 2022 şi 2023, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store. El a spus într-o conferinţă de presă susţinută la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că banii sunt pentru a ajuta Ucraina să sprijine persoanele aflate în nevoie, să se apere şi pentru reconstrucţia ţării. Norvegia a contribuit până acum cu aproximativ 202 milioane de euro în sprijinul Ucrainei, potrivit BBC, preluat de News.ro.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a mulţumit în mesajul zilnic, Norvegiei, pentru sprijinul anunţat.
”Prim-ministrul Norvegiei a vizitat astăzi Kievul. Am discutat despre continuarea sprijinului în domeniul apărării pentru Ucraina şi despre consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Norvegia ne-a oferit deja un sprijin semnificativ, dar va exista un pachet suplimentar de 1 miliard de euro. Vă mulţumesc foarte mult. Nu vom uita”, a spus Zelenski.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus, de asemenea, o asistenţă macrofinanciară de 1 miliard de euro pentru Ucraina, în continuarea pachetului de sprijin al UE de 600 de milioane de euro anunţat în luna mai.
Această propunere vine în urma unei promisiuni a Regatului Unit de a acorda un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline pentru Ucraina, ceea ce ridică sprijinul total acordat Kievului la 2,3 miliarde de lire sterline.
Regatul Unit a cheltuit, de asemenea, 1,5 miliarde de lire sterline pentru sprijin umanitar şi economic pentru Ucraina.
Boris Johnson a declarat, în cadrul unui summit NATO din Spania, că „costul libertăţii” este „întotdeauna merită plătit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here