Nou război comercial? Taxe americane mari pe o mulţime de produse europene

Sursa: Pexels

Măsline, hanorace, vin, biscuiţi, brânzeturi, dar desigur şi avioane: multe produse europene importate în Statele Unite vor fi victimele disputei între Washington şi Bruxelles pe tema subvenţiilor pentru constructorul de avioane european Airbus, scrie publicația Le Vif.

Serviciile reprezentantului american pentru comerţ (USTR) au publicat miercuri o enumerare a importurilor europene care vor fi afectate de taxe vamale suplimentare mergând de la 10 la 25%.

O decizie a Organizaţiei mondiale a Comerţului (OMC) publicată miercuri, care consideră că Airbus a beneficiat de subvenţii nemeritate, a deschis uşa acestor sancţiuni americane.

Aceste taxe, care vor scumpi considerabil o mulţime de produse de larg consum, vor fi instaurate începând din 18 octombrie.

În primul rând al produselor vizate figurează noile avioane civile fabricate de Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit, cei patru parteneri ai grupului european Airbus.

Aceste aparate vor putea fi exportate în Statele Unite cu un preţ majorat cu 10%. Urmează o listă de peste 150 de categorii de produse care provin cu prioritate din cele patru ţări mari citate deja, dar şi din întreaga Uniune Europeană.

USTR consideră într-adevăr că decizia de a susţine financiar Airbus este o iniţiativă colectivă europeană. De partea franceză, sunt vizate mai întâi vinurile cu o creştere tarifară de 25%, la fel ca şi vinurile spaniole şi germane.

Doar Tokay, un vin unguresc, nu este sancţionat, la fel ca şi vinul în ambalaje de peste doi litri. Brânzeturile franţuzeşti, în special cu pastă tare, în afara roquefort care este exclus explicit, vor costa de asemenea cu 25% mai scump în Statele Unite, la fel ca şi brânzeturile provenite din Italia şi din întreaga Europă.

Măslinele, midiile şi scoicile sunt şi ele sancţionate. La produsele industriale, o suprataxă de 25% se va aplica întregii panoplii de unelte venind din Germania, de la topoare la şurubelniţe, trecând prin lamele de cuţite pliabile.

Germania este vizată şi pentru cafea sau vafe, în vreme de Anglia este afectată în ce priveşte textilele. Pulovere de lână, de caşmir „made in England”, costume bărbăteşti, pijamale, costume de baie şi lenjerie de pat suferă şi ele o creştere de preţ cu 25%.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here