Zece din cei 27 de comisari desemnaţi în Comisia von der Leyen vor intra sub microscopul instituţiilor europene din cauza unor probleme pe care le-ar putea avea în ceea ce priveşte compatibilitatea cu funcţia. Printre cei cercetați se numără şi Rovana Plumb, propunerea României, care va trebui să dea explicaţii cu privire la declaraţia de avere.

Miercuri, Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European i-a cerut fostului ministru român să lămurească diferenţele dintre declaraţiile sale de avere depuse în România şi cele depuse la UE. De asemenea, Comisia JURI i-a solicitat Rovanei Plumb să traducă declaraţia depusă în ţară şi să dea informaţii suplimentare în legătură cu un împrumut pe care nu l-a prezentat în detaliu.

Comisia von der Leyen își va începe activitatea la 1 noiembrie 2019 și își va termina mandatul în 2024. Președinta acesteia va fi Ursula von der Leyen, membru al Partidului Popular European. Von der Leyen va nominaliza 27 de comisari, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene, cu excepția Germaniei, care este statul președintelui comisiei.

Comisarii desemnaţi care vor primi o scrisoare de la comisia JURI, prin care li se va solicita să ofere mai multe informaţii până la întrevederea de săptămâna viitoare, miercuri, sunt:

Josep Borrell (Spania)

Va trebui să ofere mai multe informaţii cu privire la acţiunile pe care le deţine la companii şi locurile pe care le ocupă în mai multe consilii de supraveghere.

Vera Jourova (Cehia)

Va trebui să ofere mai multe informaţii cu privire la investiţiile pe care le-a făcut.

Johannes Hahn (Austria)

Va trebui să ofere mai multe informaţii cu privire la acţiunile pe care le deţine.

Janusz Wojciechowski (Polonia)

Există contradicţii între mai multe declaraţii ale sale (curtea auditorilor, Parlamentul European, Comisia Europeană). Va trebui să le clarifice.

Elisa Ferreira (Portugalia)

Va trebui să dea mai multe informaţii cu privire la anumite investiţii făcute. Comitetul nu vede o problemă în legătură cu locul de muncă al soţului ei.

Stella Kyriakides (Cipru)

Va trebui să ofere mai multe informaţii cu privire la acţiunile pe care le deţine

Didier Reynders (Belgia)

Va trebui să ofere mai multe informaţii cu privire la investiţiile sale la anumite fonduri.

Sylvie Goulard (Franţa)

Va trebui să clarifice diferenţele dintre declaraţia pe care a făcut-o acum şi cea pe care a făcut-o atunci când era europarlamentar.

Virginijus Sinkevicius (Lituania)

Va trebui să ofere mai multe informaţii cu privire la activitatea soţiei sale, în ce domeniu lucrează aceasta.

Aparte este cazul comisarului ungur:

Laszlo Trocsanyi (Ungaria)

El nu va primi o scrisoare, însă, declaraţia sa a fost subiectul unei ample discuţii în care s-a menţionat că şi-a suspendat activităţile legale în momentul în care nu a mai lucrat ca avocat. Secretariatul JURI a solicitat o clarificare asupra ce reprezintă suspendarea activităţii sub legea ungară.

Surse: Digi24, ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here