Noul reactor nuclear de la centrala bulgară Kozlodui ar putea fi construit cu tehnologie americană

Foto: Wikipedia

Bulgaria va analiza posibilitatea de a utiliza tehnologie americană pentru un nou reactor pe care vrea să îl construiască la centrala nucleară de la Kozlodui, a declarat marţi premierul bulgar Boiko Borisov, transmite Reuters.

La centrala de la Kozlodui încă sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, unităţile 5 şi 6, date în exploatare în anii 1987 şi 1991.

Boiko Borisov a precizat că Bulgaria este interesată să îşi diversifice activele din domeniul energiei nucleare şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră prin construcţia unui noi reactor de ultimă generaţie care să poată funcţiona cu combustibil nuclear american.

Guvernul de la Sofia ar urma să îşi dea miercuri acordul pentru un studiu care va explora opţiunile pentru construcţia de noi reactoare la Kozlodui, a precizat Ministerul bulgar al Energiei.

„Vrem să construim unitatea 7 cu o tehnologie complet diferită, cu un combustibil nuclear diferit”, a declarat Borisov într-o postare pe contul său de Facebook cu ocazia unei vizite la centrala nucleară de la Kozlodui.

Declaraţia premierului bulgar vine la o zi după vizita la Sofia a lui Frank Fannon, principalul diplomat american în domeniul energiei, care a criticat proiectul noii centrale nucleare de la Belene, pe motiv că acest proiect evaluat la 10 miliarde de euro este bazat pe o tehnologie învechită, nu îmbunătăţeşte securitatea energetică a Bulgariei şi menţine dependenţa energetică de Rusia.

Prin cele două noi reactoare de 1.000 de megavaţi ce urmează să fie construite la Belene, Bulgaria doreşte să înlocuiască patru vechi unităţi nucleare de producţie sovietică ale centralei de la Kozlodui, închise în urmă cu peste un deceniu din cauza temerilor privind securitatea.

Lucrările la proiectul centralei nucleare de la Belene au fost afectat de criza coronavirusului. Marţi, premierul Boiko Borisov a spus că proiectul centralei de la Belene se derulează în continuare, dar a adăugat că vrea să dispună şi de soluţii alternative.

Centrala de la Kozlodui produce aproximativ 30% din energia electrică din Bulgaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here