Nu, Rusia ESTE mai coruptă decât Ucraina (deși Kremlinul nu vrea să știi asta)

În Ucraina, războiul a scos la iveală o tactică de diversiune cunoscută sub numele de *whataboutism.

Este Rusia coruptă? La fel si Ucraina! Are Rusia oligarhi? La fel si Ucraina! Zici că Rusia este condusă de un autocrat? Ei bine, Ucraina este plină de neo-naziști, începând cu președintele său evreu, Volodimir Zelenski.

Dezinformare

Aceste declarații fac part din arsenalul rus de dezinformare și urmăresc să stârnească confuzia, să umbrească și, în general, să le dea oamenilor impresia că nu există nicio diferență vizibilă între cele două țări.

Așadar, să ne uităm la corupție, deoarece majoritatea oamenilor raționali și rezonabili, cu acces la o presă independentă, nu înghit insulta absurdă, de „neo-nazism”. Pentru evidență, unii membri ai familiei lui Zelenski au fost uciși în timpul Holocaustului, iar alții au luptat în Armata Roșie împotriva naziștilor.

Europa de Est este mai coruptă decât Europa de Vest. Cele mai puțin corupte țări sunt țările nordice. Fostele republici sovietice sunt mai corupte decât cele mai corupte țări din UE.

Graficul corupției

Singurele foste țări sovietice care au scoruri bune la indicele de corupție sunt Lituania, Estonia și Letonia, care sunt de ani buni membre ale NATO și ale Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, înmatriculam o mașină la sediul poliției rutiere. Deasupra aproape fiecărui ghișeu, era un panou care anunța: <<nu luăm „atenții”>>, adică mită.

Semnele respective ne spun două lucruri: unul – politica oficială este „fără mită” (probabil sunt camere CCTV)< iar doi – România are sau a avut o problemă cu parandărăturile date polițiștilor și funcționarilor (altfel de ce să existe asemenea semne?).

NATO

Corupția, mai ales corupția mică, a scăzut în România în ultimii ani, de când a aderat la NATO și apoi la Uniunea Europeană, în 2007.

La începutul anilor 2000, călătoream cu cineva care făcuse o contravenție și i-a dat mită unui polițist pentru a evita o pedeapsă mai mare. Polițistul rutier i-a spus chiar cât anume să îi dea. Mă îndoiesc că scena s-ar repeta acum, deoarece *România are mecanisme pentru a opri mita… În plus, salariile au crescut, pe măsură ce economia s-a îmbunătățit.

Deci, cum rămâne cu corupția și mita în Rusia și Ucraina (nici în NATO sau în UE)?

Transparency International

Transparency International, organul de supraveghere împotriva corupției și standardul acceptat la nivel global pentru măsurarea corupției, are acest raport:

  • În 2021, Rusia ocupa locul 136 din 180 pentru corupție, iar 27% dintre oameni au spus că au dat mită în ultimul an. A marcat 29/100.
  • Ucraina era pe locul 122, 23% dintre oameni recunoscând că au „uns” pe cineva. A marcat 32/100. Moldova, o altă fostă republică sovietică, a înregistrat un scor ceva mai bun decât Ucraina.

Diferența este că Ucraina și Moldova vor să adere la Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că trebuie să pună în aplicare o serie de mecanisme și controale anticorupție. Acestea vor duce la mai puțină corupție, așa cum s-a întâmplat în România.

Asta pare să fie problema.

Președintele rus, Vladimir Putin, pur și simplu nu vrea  ca vecinii săi slavi să se angajeze pe calea democrației și a transparenței. Așadar, propaganda de la Kremlin deduce că Ucraina este la fel de lipsită de speranță ca și Rusia.

*Whataboutism este practica de a răspunde la o acuzație sau o întrebare dificilă făcând o contra-acuzație sau ridicând o altă problemă.

România a luat 66/180 și a obținut 45/100, pe indicele Transparency International. Douăzeci la sută dintre oameni au spus că au dat mită unui funcționar public în 2021.

Masca de creștin a lui Putin a crăpat. Kremlinul „ortodox” nu vede nicio problemă în a se folosi de fundamentalismul islamic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here