Studiul care demontează mitul că pisicilor nu le plac oamenii

În eterna dispută dintre câini și pisici, publicul are un favorit clar. Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului. Sunt sociabili, loiali și obedienți. În schimb, relația omului cu pisicile este adesea descrisă drept tranzacțională. Distante, misterioase și independente, pisicile stau cu oamenii doar pentru că primesc de mâncare.

Sau poate că nu, a scris New York Times. Ziarul citează un studiu recent care arată că pisicile sunt la fel de strâns legate de oameni ca și câinii sau sugarii, spre bucuria iubitorilor de feline din toată lumea.

Cercetătorii de la Oregon State University au recrutat stăpânii a 79 de pisoi și a 38 de pisici adulte ca să participe la un experiment similar cu cel folosit pentru a măsura atașamentul câinilor și primatelor de îngrijitorii lor. Un test similar este aplicat și bebelușilor. Se bazează pe teoria că sugarii formează o legătură naturală cu persoanele care au grijă de ei, legătură ce se manifestă prin dorința puternică de a fi lângă aceea persoană.

Experimentul a durat doar șase minute. Proprietarii de pisoi și pisici adulte intră cu animalele lor într-o cameră străină. După două minute, stăpânii au plecat și au lăsat felinele singure, o experiență potențial stresantă pentru animale. După două minute, oamenii s-au întors iar cercetătorii au observat răspunsul felinelor.

Circa două treimi dintre pisoi și pisici au venit să-și întâmpine stăpânii când s-au întors. Apoi au continuat să exploreze camera, dar s-au întors periodic la omul lor. Aceste animale, au concluzionat cercetătorii, au o legătură sigură cu stăpânii, ceea ce înseamnă că îi percep drept un loc sigur într-o situația nefamiliară.

„Aceasta poate fi o adaptare a legăturii pe care animalele o formează cu părinții când sunt mici.” a spus Kristyn Vitale, conducătorul cercetării, citată de New York Times.

În jur de 35 la sută dintre pisici și pisoi au arătat atașament incert. Și-au evitat stăpânii sau au stat lipiți de ei când s-au întors în cameră. Asta nu înseamnă că aceste animale au o relație proastă cu stăpânii, ci doar că nu văd stăpânii drept o sursă de securitate și pentru eliberarea stresului.

Aceste rezultate sunt similare cu studiile făcute pe câini și copii. În cazul oamenilor, 65% dintre bebeluși au arătat atașament cert către persoanele care au grijă de ei. La câini, a fost 58%.

„Cu cât descoperim mai multe despre pisici, cu atât vedem că sunt animale sociale și că legăturile sociale sunt importante pentru ele” a concluzionat dr. Vitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here