Unitatea 29155, specializată în asasinate și sabotaj, arma de elită a lui Putin împotriva Europei

Campania de destabilizare din Republica Moldova, care a culminat cu fuga oligarhului Vladimir Plahotniuc; otrăvirea dealer-ului de arme bulgar Emilian Gebrev; tentativa de lovitură de stat, prin asasinat, din Muntenegru în 2016; atacul cu neurotoxină asupra fostului agent GRU Serghei Skripal. Toate aceste au în comun un nume: Unitatea 29155, un grup de elită al serviciilor secrete ruse, specializat în acte de sabotaj și asasinate. Este concluzia la care au ajuns mai mulți oficiali occidentali din domeniul securității, relatează The New York Times.

Unitatea 29155 funcționează de cel puțin un deceniu și poartă o campanie coordonată de destabilizare a Europei, atrag atenția oficiali din patru țări occidentale. Nu este clar cât de des este mobilizată Unitatea, iar loviturile planificate sunt dificil de anticipat, au mai avertizat aceștia.

Folosind un mix de propagandă, atacuri cibernetice și dezinformare – pe scurt, tehnici de război hibrid -, acest grup ar fi la ora actuală vârful de lance al lui Vladimir Putin împotriva Occidentului. „Cred că am uitat cât de nemiloși pot fi rușii”, spune Peter Zwak, un fost ofițer de informații militare, atașat al Ambasadei SUA la Moscova. Zwak susține că nu era la curent cu existența acestei celule de elită.

The New York Times scrie că purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, l-a chestionat pe ministrul Apărării, printr-un sms, în legătură cu existența Unității 29155, neprimind niciun răspuns.

Unitatea ar funcționa sub comanda GRU, serviciul de informații al Armatei Ruse.

Veterani care au luptat în Afganistan și Cecenia

În lunile dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA în 2016, două unități cibernetice ale GRU, cunoscute sub numele de cod 26165 și 74455, ar fi pătruns în serverele Comitetului Național Democrat și ale staff-ului de campanie ale lui Hillery Clinton, contracandidata lui Donald Trump, publicând informații interne stânjenitoare, susțin mai mulți oficiali americani.

Mulți dintre membrii Unității 29155 sunt veterani care au luptat în cele mai sângeroase teatre de război, inclusiv în Afganistan, Cecenia și Ucraina. Serviciile occidentale de informații spun că operațiunile Unității 29155 sunt atât de secrete, încât cei mai mulți ofițeri GRU nu au cunoștință de aceste misiuni.

„Bombardamente, crime, orice”

Există totuși unele indicii despre existența ei în registrele publice rusești, sugerând legătura acesteia cu strategiile hibride ale Kremlinului. O directivă din 2012 emisă de Ministerului rus al Apărării a atribuit bonusuri salariale unui număr de trei unități pentru „realizări speciale în serviciul militar”, subliniază The New York Times.

Una dintre acestea a fost Unitatea 29155. Celelalte două: Unitatea 74455, care ar fi fost implicată în cursa prezidențială din SUA, și Unitatea 99450, ai cărei ofițeri au orchestrat anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Unitatea 29155 este specializată în „misiuni diversioniste”, în „grup sau individual” – „bombardamente, crime, orice”, a declarat un fost ofițer GRU sub protecția anonimatului.

Un blogger din Rusia a publicat mai multe fotografii cu încăperile fostului sediu al Unității 29155, lăsat acum de izbeliște. În imagini se pot vedea foste dulapuri metalice cu diverse etichete de arme, de la puști belgiene cu lunetă FN-30 și până la mitraliere americane M-16.

3 COMENTARII

  1. Cel mai mult mi-a placut cand au intrat americanii in asa zisele trupe de elita rusesti care duc razboi de gerila etc… in Siria. Intre 100-200 de morti in randul rusilor, niciunul de la americani. Is foarte tari impotriva civililor neinarmati sau neorganizati.
    Pe internet or fi buni, ca astialalti nu s-au dezmeticit inca, dar inafara de asta Putin n-are nimic. norocul lor ca au bombe nucleare, altfel erau civilizati si ei de mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here