O dronă americană a lovit o mașină cu explozibili aparținând ISIS-K, care se îndrepta spre aeroportul din Kabul

Statele Unite au executat duminică la Kabul o lovitură „defensivă” cu dronă asupra unui vehicul încărcat cu explozibili, pentru a elimina „o ameninţare iminentă” a Statului Islamic – Khorasan (SI-K) împotriva aeroportului, a anunţat Pentagonul.

„Forţele americane au desfăşurat astăzi o lovitură aeriană defensivă” cu dronă, lansată din afara Afganistanului, „asupra unui vehicul la Kabul, eliminând o ameninţare iminentă a SI-K împotriva aeroportului internaţional” ‘Hamid Karzai’, a precizat Bill Urban, un purtător de cuvânt al Comandamentului central, potrivit AFP, informează Agerpres.

„Suntem siguri că am atins ţinta”, a adăugat el.

„Verificăm eventualitatea existenţei unor victime civile”, a mai declarat el, precizând că „nu avem niciun indiciu în acest sens până acum”.

„Explozii puternice secundare provenite de la vehicul au arătat prezenţa unei cantităţi importante de explozibili”, a adăugat Bill Urban.

„Rămânem vigilenţi în faţa unor noi ameninţări potenţiale”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Atacul executat de SUA duminică nu are nici o legătură cu explozia produsă în apropiere de aeroportul din Kabul, acolo unde o rachetă ar fi lovit o casă.

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că un nou atac iminent este „extrem de probabil”, după atentatul de joi din apropierea aeroportului din Kabul, revendicat de SI-K şi soldat cu peste 100 de morţi, dintre care 13 militari americani.

Pentagonul a anunţat sâmbătă că „două ţinte importante” ale grupării Stat Islamic (SI) au fost ucise şi încă una rănită în atacul cu dronă efectuat vineri de armata americană în Afganistan, fără alte precizări, transmite AFP, potrivit Agerpres.

La rândul lor, talibanii de la Kabul au condamnat atacul american, au susținut că printre victime sunt și civili și că ar fi trebuit să fi fost și ei informați de Pentagon înainte de atac.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat de asemenea să precizeze dacă islamiştii grupării Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K) care au reprezentat aceste ţine au fost implicaţi în atacul comis joi în zona aeroportului din Kabul, soldat conform surselor locale cu peste 170 de morţi, inclusiv 13 militari americani, atac revendicat de respectiva grupare.

„Este vorba despre organizatori şi operatori ai ISIS-K, este deja un motiv suficient”, a răspuns el la o conferinţă de presă.
Atacul cu dronă contra ISIS-K vine după ce Joe Biden a promis răzbunare contra atacului în care au murit și 13 soldați americani, aceasta fiind cea mai sângeroasă zi pentru SUA, în Afganistan, din ultimul deceniu. ”Nu vom ierta niciodată și nu vom uita niciodată: Vă vom vâna”, a spus președintele american.

Talibanii: „Americanii ar fi trebuit să ne anunțe înainte să execute atacul”

Talibanii au condamnat sâmbătă atacul cu drona al SUA împotriva militanților Statului Islamic, lovitură venită în urma atacului sinucigaș de joi în fața aeroportului din Kabul. Unul din purtătorii de cuvânt al talibanilor a declarat pentru reuters că atacul american este „un atac clar asupra teritoriului afgan”.

„Americanii ar fi trebui să ne informeze înainte de a trimite drona să atace. A fost un atac clar asupra teritoriului afgan. Doi bărbați, două femei și un copil au fost uciși în atac”, a spus un purtător de cuvât taliban pentru Reuters.

Zabihullah Mujahid a declarat că talibanii se așteaptă să preia controlul deplin al aeroportului Kabul foarte curând, odată ce forțele SUA vor pleca și spun că vor anunța un cabinet complet în zilele următoare.

El a spus că oficialii au fost deja numiți să conducă instituții cheie, inclusiv ministerele sănătății publice și educației și banca centrală. El a mai spus că se aștepta ca turbulențele economice grave care au lovit moneda afgană să se diminueze în curând.

Noi atacuri așteptate pe aeroportul din Kabul

Potrivit Casei Albe, următoarele câteva zile vor fi, probabil, cele mai periculoase ale operațiunii de evacuare în cadrul căreia ar fi fost scoși din Afganistan circa 111.000 de oameni.

John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că încă există amenințări ”credibile, specifice”, la adresa aeroportului, după atacul cu bombă la una dintre porțile acestuia.

”Cu siguranță că suntem pregătiți și ne așteptăm la alte tentative. Monitorizăm aceste amenințări foarte, foarte atent, practic în timp real”, a spus Kirby.

Ambasada SUA din Kabul i-a avertizat pe americanii de acolo să nu meargă la aeroport din cauza amenințărilor, adăugând că cei care sunt la porți trebuie să plece imediat.

Cu o zi înainte de atentatul de joi a fost emisă o alertă similară.

Evacuările continuă de pe aeroportul din Kabul, cu câteva zile înainte de data-limită de 31 august prevăzută pentru retragerea soldaţilor americani din Afganistan, după 20 de ani de război.

Mii de persoane sunt încă refugiate în incinta aeroportului şi aşteaptă să se urce într-un avion, potrivit generalului Hank Taylor, care a dat asigurări că evacuările se vor desfăşura „până în ultimul moment”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here