O jurnalistă rusă a murit după ce și-a dat foc ca formă de protest față de abuzurile autorităților

Redactorul-șef al unui site de știri rus independent a murit vineri după ce și-a dat foc ca formă de protest în urma unei operațiuni a poliției într-o anchetă care vizează mișcarea de opoziție ”Rusia deschisă”, a declarat site-ul ei, citat de AFP.

Site-ul de știri Koza.Press, cu sediul în orașul industrial Nijni Novgorod, a raportat că editorul său, Irina Slavina, și-a dat foc în fața sediului poliției.

Polițiștii au confirmat moartea acesteia.

Anchetatorii au susținut, însă, că nu există o „bază” care să lege moartea ei de raidurile poliției, deoarece ea a fost doar martoră în cadrul unei anchete.

Jurnalista a scris pe Facebook cu câteva ore înainte de moartea ei: „Vă rog să răspundeți Federației Ruse pentru moartea mea”.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat-o ​​dându-și foc pe o bancă.

Site-ul de știri al Irinei Slavina a publicat articole despre opoziția la regimul lui Vladimir Putin, o excepție în jurnalismul regional aflat sub presiunea autorităților, au declarat vineri prietenii și susținătorii.

Jurnalista a murit din cauza „rănilor ei”, a spus site-ul, menționând că soțul ei a confirmat informațiile.
Site-ul a devenit inaccesibil la scurt timp după aceea.

Joi, Irina Slavina a scris pe rețelele de socializare că poliția și forțele de ordine federale au pătruns în apartamentul ei la primele ore ale dimineții.

Aceștia căutau indicii despre legăturile cu ”Rusia deschisă”, o mișcare de opoziție fondată de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care a devenit un adversar al lui Vladimir Putin și este vizat de autorități.

„Nu am nimic”, a spus jurnalista, adăugând că poliția i-a confiscat notițele, computerul, laptopurile și telefoanele care îi aparțineau, precum și pe cele ale soțului și fiicei sale.

Liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a numit moartea Irinei Slavina „teribilă”.

A fost fabricat un dosar penal împotriva Slavinei, sub acuzație politică. Ieri i s-a percheziționat locuința, s-au tăiat ușile și s-au confiscat computerele„, a scris el. „Au împins-o absolut la sinucidere”, a spus el.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here