O rețea vastă de conturi false face online propagandă pentru China. Unele profiluri, generate prin inteligență artificială

O rețea extinsă, de peste 350 de profiluri false pe social media, promovează idei pro-China și încearcă să îi discrediteze pe cei care sunt considerați opozanți ai guvernului de la Beijing. Scopul este de a delegitima Occidentul și de a spori influența și imaginea pozitivă a Chinei în străinătate, sugerează un raport realizat de Centrul pentru Reziliența Informațională (CIR).

Reţeaua de presupuse conturi false, care postează mesaje în limbile engleză şi chineză, abordează şi comentează chestiuni precum legea armelor din SUA, pandemia, drepturile omului în provincia Xinjiang, conflictele externe sau discriminarea rasială şi neagă acuzaţiile la adresa Chinei.

Unele conturi – fie de Twitter, Facebook, Instagram sau YouTube – folosesc poze de profil false generate de inteligența artificială, în timp ce altele par să fi fost deturnate după ce anterior avuseseră postări în alte limbi, relatează BBC.

Aceste profiluri false fac să circule, de pildă, caricaturi grotești care îl înfățișează pe magnatul chinez Guo Wengui, un critic vehement al Chinei, aflat în exil, și alte figuri controversate precum cercetătoarea Li-Meng Yan, care în aprilie 2020 a fugit în Statele Unite și de acolo susține că SARS-CoV-2 a fost fabricat într-un laborator chinez, și Steve Bannon, fostul strateg politic al lui Donald Trump.

Steve Bannon apare în caricatură ca un demon cu dolari în mână, Li-Meng Yan are o limbă bifurcată, iar Guo Wengui are coadă și ține în mână un steag american.

Toate aceste persoane au fost, la rândul lor, acuzate de răspândirea dezinformării, inclusiv a unor informații false despre Covid-19, precizează BBC.

Nu există o dovadă concretă că rețeaua are legătură cu guvernul chinez, dar, potrivit CIR, aceste conturi seamănă cu alte profiluri pro-China care au fost suspendate anterior de Twitter și Facebook, precizează BBC. Aceste rețele amplificau narațiuni pro-China similare celor promovate de reprezentanții statului chinez și de mass-media de stat.

Una dintre narațiunile promovate de rețea prezintă SUA ca având probleme cu drepturile omului. Postările conturilor false citează, printre exemple, uciderea lui George Floyd, precum și discriminarea asiaticilor.

În același timp, unele conturi neagă insistent încălcările drepturilor omului în regiunea Xinjiang, calificând acuzațiile drept „minciuni fabricate de Statele Unite și de Occident”.

Rețeaua difuzează constant un amestec de conținut anti-american, clamând de pildă că retragerea din Afganistan este o „înfrângere a SUA” și prezentând-i pe americani drept aliați neloiali, pentru că nu au ajutat India în criza COVID.

Multe dintre profilurile false au folosit fotografii generate de inteligența artificială – un fenomen relativ nou care permite computerelor să creeze imagini realiste ale unor persoane care nu există. Spre deosebire de imaginile de profil „furate” de la persoane reale, imaginile generate de inteligența artificială, create printr-un program de învățare automată numit StyleGAN, nu pot fi urmărite cu ajutorul unei căutări inverse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here