O sumă uriașă confiscată de la fiul lui Vlad Filat va fi returnată Rep. Moldova

sursa: Vlad Filat / Facebook
Suma confiscată pe conturile fiului lui Vlad Filat, în valoare totală de 458 068 de lire sterline, va fi returnată Republicii Moldova. Ambasadorul britanic Steven Fisher și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari au semnat un Memorandum de Înțelegere între Guvernul Regatului Unit și Guvernul Republicii Moldova privind restituirea fondurilor ilicite confiscate de la cetățeanului moldovean Luca Filat.

Potrivit unui comunicat emis de către Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova aceste fonduri vor fi utilizate pentru a angaja 566 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe, care se vor alătura celor aproape 6 000 de asistenți personali angajați astăzi.

Ambasadorul Fisher a declarat: „Mă bucur că astăzi, împreună cu Ministrul Spatari am semnat acest Memorandum de Înțelegere, și că Marea Britanie a reușit să returneze aceste fonduri Moldovei. Fondurile confiscate de la Luca Filat în noiembrie 2019 aparțin, pe bună dreptate, cetățenilor moldoveni”.

După ce s-a mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și începe studiile, Vlad Luca a avut un stil de viață extravagant, cheltuind sume mari de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200 000 de lire sterline, relatează Diez.md.
Marți (05/02/2019) la Curtea Magistraților din orașul Londra, judecătorul de sector Michael Snow a semnat ordinul de confiscare a celor trei conturi înghețate ale lui Vlad Luca.
Judecătorul a spus: „Sunt mulțumit de echilibrul probabilităților că banii au provenit din ilegalitățile comise de tatăl său în Moldova”.
Rob MacArthur, de la Unitatea Internațională pentru Combaterea Corupției, a declarat: „Ordinele de înghețare a contului reprezintă un instrument valoros în lupta împotriva finanțării ilicite din Marea Britanie. În acest caz, Vlad Luca Filat nu a reușit să demonstreze o sursă legitimă a provenienței banilor, prin urmare instanța a decis înghețarea conturilor”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here