Un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că aproximativ o treime dintre doctorii români, care au studiat în România, au emigrat și își desfășoară activitatea profesională în străinătate.

Sursa foto: oecd.org

Este cea mai mare rată de emigrare din lume în rândul personalului medical, potrivit datelor statistice ale OCDE, strânse până în 2018 inclusiv. De remarcat că, începând cu 2017, salariile personalului medical din România au crescut semnificativ, slaba remunerare a medicilor fiind una dintre principalele cauze pentru emigrația masivă.

Alte state europene din care medicii emigrează în proporții mari sunt Slovacia, Estonia, Islanda și Irlanda.

Notă: Cele mai recente date sunt din 2017/18 (sau anul cel mai apropiat) 
pentru medici / asistente medicale din străinătate. 
Pentru unele țări de origine, numărul asistenților medicali pregătiți la domiciliu care lucrează în zona OCDE ar putea fi subestimat din cauza lacunelor de date din țările mari de destinație, precum Statele Unite, Regatul Unit sau Germania. 
Medicii / asistentele al căror loc de naștere nu este cunoscut sunt excluse din calcul. 
Medicii pregătiți în străinătate sunt definiți ca cei care au absolvit cel puțin prima diplomă medicală în străinătate.
Sursa: OCDE Statistici de sănătate 2019, DIOC 2015/16 și LFS 2015/16.

Raportul OCDE studiază contribuția doctorilor și asistentelor străini la combaterea pandemiei de coronavirus și arată că multe state membre ale Organizației depind în proporții semnificative de personalul medical venit din străinătate.

Tocmai pentru a întări lupta împotriva pandemiei, care a pus o presiune majoră pe toate sistemele de sănătate, statele membre OECD au luat decizii care au facilitat recunoașterea competențelor profesionale ale medicilor străini și intrarea lor rapidă în sistemul sanitar național.

Citiți aici raportul integral al OCDE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here