Oligarhul Ihor Kolomoiski, suspect într-un caz de fraudă şi spălare de bani din Ucraina

Oficiali ucraineni din domeniul securităţii statului l-au numit pe puternicul afacerist Ihor Kolomoiski (foto) drept suspect într-un caz de fraudă şi spălare de bani, a anunţat sâmbătă serviciul de securitate al ţării, SBU, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Agenţia de presă britanică aminteşte că preşedintele Volodimir Zelenski a făcut o prioritate din combaterea corupţiei în contextul în care Ucraina încearcă să facă faţă invaziei Rusiei, care se desfăşoară deja de 18 luni, iar Kolomoiski, unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, este cea mai proeminentă personalitate luată în vizor.

Zelenski, devenit cunoscut ca actor şi care a jucat într-un serial la un post de televiziune deţinut de Kolomoiski, a negat că ar avea legături personale cu omul de afaceri ucrainean.

”S-a stabilit că, între 2013-2020, Ihor Kolomoiski a ‘legalizat’ peste jumătate de miliard de grivne (14 milioane de dolari), retrăgându-i din străinătate şi folosind infrastructura băncilor controlate”, a transmis SBU într-o declaraţie postată pe aplicaţia Telegram.

Kolomoiski nu a putut fi contactat pentru a comenta.

SBU a publicat imagini cu un grup de detectivi la uşa locuinţei lui Komoloiski, în timp ce acesta primeşte şi semnează documente.

Kolomoiski este fostul proprietar al PrivatBank, o instituţie bancară importantă, care a fost naţionalizată la sfârşitul lui 2016 ca parte a unei asanări majore a sistemului bancar ucrainean.

Tot în acest an, oficiali din domeniul securităţii au percheziţionat locuinţa lui Kolomoiski, în legătură cu o altă anchetă de fraudă şi evaziune fiscală la două dintre cele mai mari companii petroliere din ţară, aflate parţial în proprietatea omului de afaceri.

Kolomoiski deţinea o serie de active în sectorul energiei, bancar şi în alte sectoare, el fiind de altfel proprietarul unuia dintre cele mai influente posturi de televiziune din Ucraina.

SUA l-au sancţionat pe Kolomoiski în 2021 „din cauza implicării acestuia în acte de corupţie de proporţii”. Autorităţile americane îl mai suspectează pe Kolomoiski şi pe un partener de afaceri al acestuia că au spălat fonduri furate de pe teritoriul SUA. Kolomoiski a negat acuzaţiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here