OMS a ignorat un detaliu crucial legat de pandemia Covid-19. Când o problemă de semantică sabotează un semnal de alarmă globală

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ignorat un S.O.S. din Germania în legătură cu transmiterea Covid-19 prin intermediul asimptomaticilor, „vehiculele tăcute” ale coronavirusului. Aflăm informația din podcast-ul „The Daily” al cotidianului The NY Times.

Cea care a descoperit detaliul legat de asimptomatici a fost dr. Camila Rothe, specialistă în medicină tropicală a Spitalului Universitar din Munchen.

Secția în care lucrează dr. Camila Rothe se ocupă de monitorizarea medicală a călătorilor și migranților din țări tropicale, care sunt susceptibili de-a „exporta” noi patogeni. Treaba acesteia este ca în momentul în care depistează „un virus ciudat”, să transmită imediat informația către organizațiile de sănătate, în special OMS.

Ziua de 27 ianuarie 2020. Dr. Camila Rothe intră în contact cu un pacient în vârstă de 33 de ani, muncitor al unei companii de piese auto. Din capul locului, Rothe realizează că „se petrece ceva straniu”.

Bărbatul susținea că șeful său îi spusese că, în urmă cu o săptămână, o parteneră de afaceri din China făcuse o vizită la sediul companiei și că tocmai aflase că aceasta fusese diagnosticată cu noul coronavirus. La rândul său, pacientul susținea că nu se simte bine și voia să știe dacă exista vreo modalitate de-a afla dacă are sau nu Covid-19.

Cu toate acestea, simptomele acestuia puteau fi lesne puse pe seama altor cauze, deoarece ianuarie este vârful de sezon al gripei. Însă, pentru orice eventualitate, dr. Camila Rothe a extras pe o spatulă o mostră nazală și a trimis-o la laborator. O oră mai târziu, venise deja confirmarea, verdictul: pacientul fusese depistat pozitiv, avea Covid-19.

Alarma

Apoi, tabloul a fost întregit de restul detaliilor: pacienta din China susținuse la sediul companiei un workshop la care luase parte multă lume. La două zile după vizita bărbatului la spital, alți angajați ai companiei au început să apară la cabinet cu simptome minore. Analizele tuturor: aveau Covid-19.

Acesta este momentul în care dr. Camila Rothe decide că trebuie să sune alarma. A luat contactul cu The New England Journal of Medicine, ca informația să ajungă la cât mai multă lume. Rothe a publicat un scurt studiu în care atrăgea atenția asupra caracterului asimptomatic.

Descopeirea dr. Camila Rothe venea într-un moment în care Europa se chinuia să înțeleagă cu ce fel de virus are de-a face, asemănându-l cu SARS și, prin urmare, cu modul său de răspândire, care are loc abia în momentul în care devii bolnav, nu și în perioada de incubație. Într-un fel, informația privind asimptomaticii avea să rătăcească în „deșertul” acestor certitudini legate de comportamentul de tip SARS al coronavirusului.

Versiunea guvernamentală

Între timp, la 20 de minute distanță de Munchen, un grup de cercetători puseseră la punct un centru guvernamental de comandă pentru a studia virusul și pregătea un studiu în acest sens. În consecință, în Germania aveau să circule consecutiv două studii despre Covid-19. Două studii care, în mare parte, au ajuns la aceeași concluzie privind asimptomaticii, dar care, în zonele de nuanțe semantice, au creat o polemică, ceea ce a provocat o nebuloasă în comunicarea publică a tipului de comportament sanitar necesar pentru a preîntâmpina izbucnirea unor focare.

Dr. Camila Rothe: „Dacă o persoană va fi simptomatică sau nu, nu contează cu adevărat. Mesajul-cheie era că poți infecta alte persoane fără să știi că ești infectat. Cred că lucrul trist este că această dezbatere semantică – care este în regulă între oamenii de știință, dar frizează despicarea firului în patru -, această dezbatere a umbrit întrucâtva mesajul urgent pe care voiam să-l transmitem. A fost ceva înșelător, pentru că ne-a depărtat de la mesajul principal, în care voiam să spunem, hei, fiți cu ochii în patru, acest virus se poate răspândi fără ca oamenii să știe.”

În linii mari, cel de-al doilea studiu, publicat în Science Magazin, acuza studiul Camilei Rothe de un derapaj terminologic, și anume că ar fi trebuit să folosească „pre-simptomatic” în loc de „asimptomatic”. O discuție care încet-încet a mutat atenția cercetătorilor pe un detaliu irelevant în termeni de urgență socială.

Una peste alta, discursul cercetătorilor guvernamentali s-a impus, dar caracterul polemic a rămas și a urcat mai sus pe scara importanței informaționale.

„Pre-simptomaticii” au ajuns în atenția OMS, care, prin Sylvie Briand, posta un tweet pe 4 februarie: „Este important să diferențiem asimptomaticii de tranziția pre-simptomatică. Studiul 2019-nCov care susține că noul coronavirus poate fi transmis oameni fără simptome s-a dovedit fără validitate.” Cu alte cuvinte, și OMS s-a rătăcit în hățișurile semanticii, ignorând mesajul esențial de urgență socială.

Făcând asta, OMS a pierdut un timp prețios în a ține sub control virusul din drumul său spre contagiunea la scară pandemică.

„M-aș fi așteptat la o modalitate neutră și deschisă, cel puțin să ia în considerare că virusul se poate comporta diferit de SARS. Și, într-un fel, asta nu s-a întâmplat. Nu înțeleg de ce. Încă nu înțeleg. Poate într-o zi cineva îmi va explica”, spune dr. Camila Rothe.

1 COMENTARIU

  1. Ce greseala stupida, pentru oameni atat de destepti! In esenta, fiecare trebuia sa se ocupe de ce stie mai bine, medicii si cercetatorii de stiinta, iar de semantica, lingvistii. Aia e, lumea sufera in intregime, pentru ca s-au apucat de facut analize lingvistice medicii, in loc sa urle din toti bojocii : CONTAGIOS FARA SA PREZINTE SIMPTOME. Eu nici nu inteleg cum de-au putut s-o dea de gard la modul asta, cata vreme analizand cazul omului din 27 ianuarie, era foarte usor de inteles modul de contagiune, intreband simplu daca acea cumatra chinezoaica avea simptome. Nu e precizat in articol, insa daca n-avea simptome, atunci e clar ca lumina zilei ca era asimptomatica, pentru ca de la ea s-au infectat toti ceilalti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here