breaking news

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni că „ameninţarea unei pandemii” cu noul coronavirus, care a provocat peste 110.000 de îmbolnăviri în întreaga lume, a devenit „foarte reală”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acum că virusul a ajuns în atât de multe ţări, ameninţarea unei pandemii a devenit foarte reală. Dar ar fi prima pandemie din istorie care ar putea fi ţinută sub control. Regula jocului este să nu renunţi niciodată”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Şeful OMS a salutat măsurile dure luate de Italia în lupta împotriva coronavirsului. „Suntem încurajaţi de faptul că Italia ia măsuri agresive pentru a ţine sub control epidemia şi sperăm că aceste măsuri se vor dovedi eficiente în zilele următoare”, a mai spus el.

„Chiar dacă o vom numi o pandemie, încă o putem controla”, a reiterat el. „Trebuie să ne reamintim că, prin acţiuni rapide şi decisive, putem încetini propagarea coronavirusului şi putem preveni noi infectări”, a mai spus el.

Totodată, directorul OMS a anunţat că peste 70% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus în China s-au vindecat.

„Din cele 80.000 de cazuri raportate în China, peste 70% s-au vindecat”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Apărut în decembrie în China, coronavirusul afectează toate continentele, cu excepţia Antarcticii, şi perturbă viaţa cotidiană şi economia într-un număr tot mai mare de ţări. Epidemia de coronavirus a provocat peste 3.800 de decese în 100 de ţări şi teritorii, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP.

„Spre deosebire de gripă, îl putem încetini”, a declarat la rândul său directorul executiv al Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, Michael Ryan, exprimându-şi speranţa că măsurile de izolare luate de Italia vor ajuta la stoparea epidemiei, astfel încât alte ţări să se poată pregăti mai bine.

„Nu sunt îngrijorat de cuvântul ‘pandemie’, sunt mai îngrijorat de reacţia lumii”, a adăugat el, cerând statelor să „lupte” împotriva coronavirusului.

Directorul general al OMS a cerut, de asemenea, ţărilor să nu cedeze în faţa COVID-19, sub pretextul că acesta afectează mai ales persoanele în vârstă, spunând că acest lucru ar urma calea unei „decăderi morale”. „Fiecare fiinţă umană contează”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Transmisiune în direct – Conferinţă OMS 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here