Două persoane au fost spitalizate la Beijing după ce au contractat ciumă pulmonară, boală care a ucis 25 de milioane de oameni în Evul Mediu, a confirmat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Agerpres.

Ciuma pulmonară (sau pneumonică) este cea mai rară, dar cea mai virulentă formă de ciumă, cu o posibilă transmitere de la persoană la persoană printr-o simplă tuse. Rata mortalităţii sale poate fi ridicată, însă tratamentul cu antibiotice este eficient, dacă este administrat în 24 de ore.

Infecția umană are trei forme principale: pneumonică, septicemică și plaga bubonică (pesta sau ciuma bubonică).

Ambele cazuri au fost confirmate marţi de către medici, a relatat Xinhua, menţionând că pacienţii proveneau din Mongolia Interioară, o regiune autonomă din nordul Republicii Populare Chineze.

Bolnavii au fost internaţi într-un spital din districtul Chaoyang, din estul capitalei chineze, cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori, potrivit agenţiei oficiale de presă.

″În conformitate cu reglementările sanitare internaţionale, autorităţile chineze au notificat OMS cu privire la aceste două cazuri şi schimbă informaţii pe acest subiect”, a declarat organizaţia internaţională.

Transmiterea ciumei pulmonare se face prin contact strâns, cel între cei doi pacienţi fiind în prezent examinat de către doctori, a precizat medicul OMS Fabio Scano, într-un e-mail către AFP.

Autorităţile chineze încercau să prevină orice panică prin blocarea hashtag-ul “Beijing-ul confirmă tratarea cazurilor de ciumă” pe reţelele de socializare.

Cazurile de ciumă sunt rar întâlnite în China, însă în Mongolia vecină, două persoane au murit în primăvară după ce au consumat rinichi cruzi de marmotă, care puteau transporta bacteria Yersinia pestis, responsabilă pentru ciumă.

În China, o persoană a murit de ciuma bubonică în 2014, în provincia Gansu (nord-vest). Victima a tăiat o marmotă moartă, posibil contaminată, pentru a-şi hrăni câinele, potrivit presei locale.

Cazuri mortale de ciumă pulmonară au fost raportate în Tibet în 2009 şi 2010.

O treime din populația Europei, decimată între 1347 și 1353

Toate cele trei forme de ciumă au fost parte a pandemiilor istorice, care au ucis milioane de oameni, culminând cu Moartea neagră care a ucis o treime din populația Europei, între anii 1347 și 1353. „Moartea Neagră” a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, cauzată de Yersinia pestis. A izbucnit, probabil, în Asia, răspândindu-se în Europa, după anul 1347 și a creat mare panică. Durerile îngrozitoare, transpirația și frisoanele erau principalele simptome ale bolii. Totuși mai era ceva care îi deosebea pe cei care sufereau de ciumă de cei care aveau doar febră mare: în zona axilară, pe gât, și eventual în zona inghinală apăreau niște umflături pline cu puroi, numite „buboane”; la început erau de culoare roz, apoi purpurii, iar în final negre, putând ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice.

În câțiva ani, între o treime și o jumătate din populația Europei a murit. 

În ultimii ani, Y. pestis a revenit în atenția publicului, pentru potențiala sa întrebuințare în arme biologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here