Ludovic Orban. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Nu există o bază legală pentru alocarea a 1.5% din PIB-ul României pentru bugetul Municipiului Bucureşti, a declarat, joi, premierul României, Ludovic Orban, într-un interviu la Radio România Actualități.

La propunerea primarului general, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri de alocare a 1,5% din PIB al României pentru bugetul Municipiului Bucureşti.

În replică, șeful Executivului a anunțat că nu poate lua din banii „de la locuitori din zone care au nevoie de investiții”, pentru a o aloca Bucureștiului, unde fondurile au fost risipite, dând exemplul RADET și STB.

„Răspunsul va suna că nu există o bază legală pentru a acorda o asemenea finanțare. Bucureștiul, regiunea București-Ilfov este printre regiunile bogate ale Europei, cred că e pe locul 9 la nivel european. Bugetul pe București al administrațiilor Bucureștiului este un buget care concurează cu bugetele multor ministere. Dacă cineva risipește banii publici, nimic nu îi poate da dreptul să vină să ceară bani de la bugetul de stat, care bani de la bugetul de stat sunt proveniți din taxele și impozitele plătite de toți cetățenii României și ar fi culmea să luăm bani de la locuitori din zone care au nevoie de investiții, care au nevoie de dezvoltare și să îi dăm pe ce? Pe companiile care nu fac nimic de la nivelul Primăriei Capitalei? Nu putem accepta. Sau pe risipa care a existat pe RADET, pe termie în București sau pe risipa care există la Societatea de Transport București? Nu putem accepta astfel de lucruri”, a declarat Orban.

Gabriela Firea: Alocarea a 1,5% din PIB, un drept al bucureștenilor

Alocarea a 1,5 % din PIB pentru bugetul Capitalei este un drept al bucureştenilor şi nu o pretenţie neîntemeiată, a afirmat joi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, citată de Agerpres.

„Am anunţat că readucem în atenţia Guvernului situaţia bugetului Capitalei şi venim astăzi cu propunerea concretă de a solicita alocarea a 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei. Bucureştenii au dreptul şi la investiţii, şi la dezvoltare, nu doar la cheltuieli de funcţionare, iar contribuţia lor la bugetul de stat este considerabilă, anul trecut a reprezentat 25% din PIB-ul României. Este un drept al lor constituţional, este ceea ce li se cuvine în calitate de principală resursă a veniturilor statului, nu o pretenţie neîntemeiată. Aşadar, dacă vrem o capitală care să se dezvolte, dacă vrem să deschidem şi alte şantiere pentru mari proiecte de infrastructură, sănătate şi mediu, să continuăm digitalizarea serviciilor publice, sunt necesare alocări pe măsură. Lipsa de alocări o vom traduce în intenţia declarată de a stopa dezvoltarea Bucureştiului”, a declarat primarul Capitalei, potrivit unui comunicat al PMB.

Firea a argumentat că această cerere este generată de faptul că „în anul 2019 Capitala a fost defavorizată la construcţia bugetului de stat şi nu se doreşte ca situaţia să se repete şi în anul 2020, în condiţiile în care Capitala este principalul pol de dezvoltare urbană din ţară”.

„Bucureştiul nu este doar al bucureştenilor, şi alţi români folosesc infrastructura şi serviciile de aici: fie că vin la studii, la muncă, pentru a-şi rezolva problemele de sănătate sau de orice alt fel, vin în vizită, la cumpărături sau pentru a se bucura de viaţa culturală şi sportivă, de spectacole, concerte, festivaluri, meciuri, conferinţe sau alte evenimente din domeniu”, a menţionat Gabriela Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here