OMS a schimbat din nou povestea primelor zile ale pandemiei de coronavirus, precizând că Partidul Comunist Chinez nu a informat niciodată organizația cu privire la debutul pandemiei pe 31 decembrie, deși anterior a susținut contrariul, relatează News.yahoo.com.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost acuzată de preşedintele SUA, Donald Trump, că nu a furnizat la timp informaţiile necesare pentru oprirea răspândirii pandemiei şi de favorizarea Chinei. OMS a respins acuzaţiile. Însă, potrivit unui nou grafic publicat acum de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, reprezentanţa OMS din China a informat oficiul regional de contact pe 31 decembrie 2019 despre un caz de „pneumonie virală” după observarea unei declaraţii de presă a Comisiei medicale din Wuhan pe această temă.

În această nouă cronologie, OMS spune că reprezentanţa sa din China a ”cules” o declarație online – care a fost ștearsă de atunci – făcută de Comisia municipală de Sănătate a orașului Wuhan care descria cazuri de ”pneumonie virală”. OMS spune de asemenea că a prmit informații din sursă deschisă care sugera că era ”pneumonie cu cauză necunoscută” în Wuhan.
Precizarea clarifică informațiile anterioare oferite de OMS, care pur și simplu spuneau că pe 31 decembrie, ”Comisia municipală de Sănătate a orașului Wuhan, China, a raportat un focar de cazuri de pneumonie în Wuhan” – care sugerează că raportarea a fost făcută către OMS.


În raportările inițiale cu privire la epidemie, OMS a spus că reprezentanța sa din China ”a fost informată” de cazuri necunoscute de pneumonie, fără a preciza că informația nu era oferită de către Partidul Comunist Chinez.


Lipsa de claritate a făcut ca multe publicații – inclusiv Axios, Washington Post, BBC – să raporteze că autoritățile chineze au spus reprezentanței OMS în China cu privire la epidemie pe 31 decembrie. Dar un raport preliminar de luna trecută realizat de republicanii din Comisia de Afaceri Externe a Camerei a analizat afirmația și a argumentat că Partidul Comunist Chinez nu a informat de fapt niciodată OMS cu privire la epidemie.

Potrivit Agenţiei France-Presse, serviciul de informaţii epidemice al OMS a observat o altă ştire în aceeaşi zi, despre cazuri de pneumonie din Wuhan, transmisă de reţeaua internaţională de monitorizare ProMed, cu sediul în SUA.

În acest context, OMS le-a cerut autorităţile chineze pe 1 şi 2 ianuarie informaţii despre aceste cazuri. Informaţiile au fost transmise pe 3 ianuarie.

Pe fondul criticilor, preşedintele Donand Trump a anunţat că Statele Unite suspendă relaţiile cu OMS.

Conform datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins, până în prezent, la nivel mondial, s-au înregistrat 11,1 milioane de cazuri de coronavirus şi 526.156 de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here