OUG privind alegerile anticipate a fost publicată în M. Oficial: Trei zile de vot pentru diaspora, vot în orice secţie

sursa: gov.ro

Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate, adoptată de Guvernul Orban în ultima şedinţă înaintea demiterii, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că partidul va sesiza Avocatul Poporului, după ce „PNL a legiferat turismul electoral”, prin publicarea ordonanţei „nelegiuite”. „Legiferarea turismului electoral de către PNL trebuie stopată la Curtea Constituţională!”, susţine Ciolacu, potrivit News.ro. 

OUG, care a provocat critici din partea PSD, a fost publicată în Monitorul Oficial la 10 zile de la adoptarea în Guvern.

Data alegerilor anticipate se stabileşte cu cel puţin 50 de zila înaintea votării.

Actul normativ prevede că în ţară alegerile se desfăşoară duminică, în timp ce pentru diaspora sunt alocate trei zile, respectiv zilele de vineri şi sâmbătă premergătoare datei alegerilor la nivel naţional.

De asemenea, alegătorii vor putea vota la orice secţie de vot din ţară sau din străinătate, în baza unui act de identitate valabil în ziua votării.

OUG prevede şi situaţia în care ”alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la altă dată decât cea a alaegrilor locale generale din anul 2020”, situaţie în care alegătorii vor vota în aceleaşi secşii de votare, prezenţa la vor fiind consemnată în lise separate pentru cele două tipuri de scrutin.

De asemenea, conform anunţului făcut încă de la adoptarea ordonanţei, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora  – fiind patru senatori şi opt deputaţi.

OUG prevede şi folosirea sistemului electronic de prevenire a votului multiplu, inclusiv pentru alegerile anticipate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here