Ziua marii umiliri în PSD

Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Parcă mai ieri Marcel Ciolacu, pitit la marginea ierarhiei, dădea cu hărnicie la rame, în timp ce Dragnea, cu șapca de CAP-ist trasă pe-o sprânceană, se mândrea cu un pește barosan în cârlig. Pentru ca acum, fostul luntraș să rânjească victorios în televizorul de la Rahova.

Între timp, cătușele au zornăit, Dragnea și-a pierdut mustața, iar în PSD s-a petrecut ceva fără precedent: un raport în care epoca teleormăneană este tocată mărunt și redusă la un simplu accident genetic în evoluția partidului.

De la preluarea șefiei interimare a PSD, Ciolacu a dat de înțeles că se va juca de-a „reformatorul”. Și se ține, după câte se pare, de cuvânt. Pe Viorica Dăncilă a gonit-o la plimbare, luându-i chiar și luxul de deșeu politic. Iar acum, raportul întocmit de marele anonim Ionuț Vulpescu, un act de-o furibundă „autocritică”, oficializează punctul final al erei Dragnea la rang de memorandum.

Raportul este un briceag elvețian, adică multifuncțional. Îl putem numi deopotrivă „rechizitoriu”, „certificat de deces”, precum și „petardă”.

Pe parte de PR, e praf în ochii electoratului și afrodiziac pentru stimulat sondajele – dezlipirea asumată de greaua moștenire dragnistă. Unele fraze pot părea de-a dreptul coșmarești după standardele PSD, o mașinărie de torturat Codrini Ștefănești și Florini Iordachi. Să degustăm câteva exemple:

  • „Putem spune, fără nicio rezervă, că, după mai mult de doi ani de luptă cu justiția, PSD s-a bătut singur și s-a și pus, tot singur, la colț. Decizia discreționară a lui Liviu Dragnea (legată de OUG 13), dusă la îndeplinire cu obediență, nu a trecut prin niciun filtru. A fost o măsură care a pus atât Guvernul, cât și partidul, în imposibilitate de dialog sau apărare”;
  • „O altă problemă cu care PSD se confruntă este asocierea tot mai puternică a partidului cu regimul comunist. La 30 de ani de la Revoluție, mulți tineri pun semnul «egal» între Partidul Social Democrat și comunism. Această problemă izvorăște din deficitul de democrație din interiorul partidului”;
  • „Fostul șef al partidului, Liviu Dragnea, și-a cerut, la un moment dat, iertare «miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional». Niciodată nu și-a cerut scuze milioanelor de simpatizanți PSD care au ajuns să fie stigmatizați de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor.” 

N-aș vrea să fiu în aceste clipe în pielea lui Liviu Dragnea, să văd cum foștii majordomi, punându-și cravate de „domni”, îmi aruncă la porci orgoliul. Mai că ai numi tragedie greacă fanfaronada asta cu efect de umilire publică.

Să nu încurcăm însă tipologiile, căci Dragnea nu are parte de-o înmormântare în acest raport, ci PSD se debarasează de cadavrul său politic la fel cum amărâții din favelele braziliene, care nu au bani de îngropăciune, își abandonează morții la groapa de gunoi înfășurați în cearșafuri.

Însă mesajul cel mai important pe care îl transmite acest raport – care coincide cu ultimele evoluții legate de tema anticipatelor – îi vizează pe baronii locali ai PSD. Universul.net a scris zilele trecute despre faptul că Marcel Ciolacu ar fi dispus să piardă Parlamentul pentru a-și cimenta șefia partidului într-o operațiune de spulberare a baronetului întărit la centru de Dragnea.

Deci, dacă cineva trebuie să transpire în mod special după acest raport, Marian Oprișan sau celălalt patron de pașalâc, Dumitru Buzatu, ar fi printre primii.

Ceasul bate ora epurării.

2 COMENTARII

  1. EXCELENT ARTICOL. Ar fi de dorit ca o mai mare parte din media să aibă același ton. S-ar creea atfel o opinie realistă în rândul populației și nu ne-ar mai fi teamă de alegeri.

  2. Psd este mort, la fel ca si draknea. Probabil vor opera o noua schimbare de nume, ca asa au facut de fiecare data cand mai pricepea lumea cate ceva, in ultimii 3 ani insa si-a dat arama pe fata mai clar ca niciodata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here