Pacientă cu amigdalită, plimbată două zile între spitalele din Cluj

Scenariu de interventie, parte a exercitiului Vigorous Warrior 19, ce cuprinde interventia salvatorilor la scurt timp dupa producerea unor explozii in reteaua de metrou din Bucuresti, vineri, 12 aprilie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

O pacientă cu o amigdalită acută (infecție rapidă a amigdalelor – n.r.), cu probleme de respirație, a fost plimbată aproape două zile între spitalele din Cluj până să fie internată. A chemat salvarea, iar după două ore a venit un medic cu o „mașină mică”, care la rândul său a sunat o ambulanță, iar ambulanța a venit peste alte două ore și jumătate, dezvăluie actualdecluj.ro.

E doar o parte a „aventurii”. Timp de două zile, pacienta a fost plimbată între spitalele din Cluj, care au refuzat s-o interneze. Asta este experiența trăită în Cluj-Napoca de o tânără de 25 de ani. În final ea a fost internată la secția ORL de pe strada Clinicilor, din cadrul Spitalului Județean Cluj, unde se află și acum.

*Sora și mama pacientei povestesc ce înseamnă o intervenție medicală care necesită internare într-o perioadă dominată de Covid-19 în lumea medicală.

*”Am fost tratați peste tot cu multă răceală. Fiica mea parcă avea lepră”, spune mama pacientei.

„N-am crezut că este posibil așa ceva aici”, povestește pentru actualdecluj.ro Ana Maria, sora femeii internate, fizician medical la o clinică privată.

Continuă: „Sâmbătă, Ioana (pacienta) s-a trezit cu o durere și inflamație a amigdalelor și abia mai putea să vorbească și respira cu dificultate. A mai avut infecția asta în urmă cu cinci ani și a fost tratată la Spitalul de Boli Infecțioase. S-a dus acolo și acum, dar nu au nici cameră de gardă, nimic.  E spital Covid. Noi înțelegem lucrurile acestea, dar trebuie găsită o soluție. De la Infecțioase ne-au trimis la Clujana. Acolo am stat 4-5 ore, perioadă în care i-au făcut analize la sânge și radiografie la plămâni.”

Mama bolnavei le-a însoțit pe fete în permanență. „Dacă România nu se trezește, va fi foarte rău. Cum au tratat-o pe fata mea în Cluj, în această faimoasă capitală a Ardealului…Eu așa ceva n-am pomenit. Păi dacă vă spun că portarii de la spitale au ajuns să se considere medici? Iar medicii au ajuns așa, într-un fel de neînțeles pentru mine, niște…nici nu i-aș numi, căci am întâlnit în viață medici cinstiți, dar ce-am trăit în ultimele zile nu credeam că se poate. La Clujana am stat cinci ore, ne-au dat apoi o hârtie de trimitere spre ORL.”

Ajunse la ORL pe strada Clinicilor, femeile s-au trezit față în față cu portarul. „Ce doriți, unde credeți că intrați?”, le-a spus.

Cu fișa de trimitere de la Spitalul Clujana, femeile intră cu chiu- cu vai în curtea spitalului, chemând disperate medicul de gardă, moment în care portarul le-a spune: „Vine dacă are timp. Nu stați aici, nu aveți voie!”

Pacienta e chemată din nou pentru un triaj, după ce tocmai sosise de la Spitalul Clujana unde trecuse printr-un alt triaj. În cele din urmă, un medic rezident o consultă pe Ioana și îi prescrie un antibiotic pe care să-l ia acasă.

Sâmbătă după-masa pacienta ajunge acasă cu mama ei, dar peste noapte situația sa se înrăutățește.

„La ora 06:00 dimineața, duminică, mi-a spus că nu mai poate să respire. Nu putea să-și înghită nici saliva. Știți partea aceea dintre cerul gurii și omulețul ăla, ca să înțeleagă toată lumea? Acolo nu se vedea nimic, era doar țesut inflamat. Nu putea respira și-am sunat la ambulanță aproape de ora 7 dimineața, cam așa”, povestește mama fetei.

După două ore de la apel, în jurul orei 09:00, la domiciliu sosește un medic de serviciu. „Era cu o mașina mică, nu era o ambulanță. Nu știu de ce-a venit, probabil să vadă dacă mințim sau nu, habar n-am”, spune Ana Maria, sora bolnavei.

Medicul ajunge, o consultă pe Ioana și pune mâna pe telefon imediat, chemând o salvare.

„Deci a venit medicul acesta după ce am sunat la 112, el a venit, a consultat-o pe fiica mea și a sunat după salvare. Gândiți-vă la absurdul situației. Fata se simțea foarte rău, respira cu mare dificultate.”

Al doilea apel dat de însuși medicul chemat la primul apel, e preluat de serviciul de ambulanță. Salvarea sosește la în jurul orei 11:30,după alte două ore și jumătate. Ana Maria spune: „I s-a pus diagnostic angină pultacee cu recomandare urgentă de administrare de penicilina/ampicilină injectabile și internare.”

Ambulanța o duce pe Ioana la Unitatea de Primire a Urgențelor la Spitalul Județean, unde nimeni nu o bagă în seamă pe pacientă. „Era multă lume și toți aveau altă treabă acolo. Mă refer la cei din personalul medical. Fiica mea parcă avea lepră. N-au vrut s-o consulte, au zis că nu au ei treabă cu ORL și au trimis-o la ORL, peste drum”, adaugă mama fetei bolnave.

Ioana (bolnava- n.r.), Ana Maria și mama lor ajung la clinica ORL de pe Clinicilor, unde i se refuză din nou internarea fetei.

„Am început să facem scandal, că se uita deja toată lumea la noi.  Intram cu forța în spital. N-au vrut s-o interneze nici acum aici. Pe lângă antibioticul pe care i l-au dat sâmbătă, pe care nu-l mai putea înghiți fiindcă nu-și putea înghiți nici saliva și respira cu mare dificultate, medicii i-au mai prescris paracetamol, nurofen și strepsils, spunându-i să meargă acasă. Deci ea, repet, nu putea să respire, domnilor”, povestește mama Ioanei.

„Am făcut scandal, că altfel nu se poate.”, completează sora bolnavei.

Când au văzut că doctorii sunt de neînduplecat și că refuză absolut s-o preia pe Ioana, Ana Maria, sora ei, a scris un mesaj pe facebook în care a reclamat actul medical și felul în care sunt tratați pacienții cu alte afecțiuni, dincolo de Covid-19.

„Abia când a luat amploare lucrurile au început să se miște. Abia atunci au internat-o și i-au dat tratament adecvat, antibiotic intravenos. Noi solicitasem asta și înainte, să ne dea o rețetă acasă, cu administrare intravenoasă pe care s-o facă cineva specializat, găseam noi pe cineva, o făceam noi  fiindcă eram refuzați peste tot, dar nici un medic nu a dorit să-și pună parafa pe așa ceva, spunându-ne că nu-și pot asuma așa ceva și că acestea nu se pot elibera în felul acesta. Infecția era foarte galopantă, nu e de joacă. Se putea ajunge la septicemie”, mai povestește mama Ioanei.

Duminică după-masă, după două zile de plimbat între spitale, Ioana a fost internată la ORL.  Evoluația stării sale de sănătate este bună, iar tratamentul pe care îl primește își face efectul, spune mama fetei.

Poate vorbi și e foarte important ca noi să nu mai tăcem!”

O reacție oficială în acest caz am primit din partea prefectului Mircea Abrudean,cel care coordonează Comitetul județean pentru Situații de Urgență responsabil în gestionarea crizei Covid-19.

„Am discutat cu Direcția de Sănătate Publică, știu despre caz și sper că este singular și așa va și rămâne. S-au făcut verificări și cred că s-a înțeles problema. Sper să nu mai avem situații de acest fel în sensul în care fiecare să își facă treaba conform planului medical în vigoare, unde se specifică foarte clar cine și ce tratează. N-am avut probleme până acum sau cel puțin n-au ajuns la mine, de aceea mă miră situația. Sunt convins că e o excepție, fiindcă toți pacienții trebuie să beneficieze de tratament. Din acest motiv am renunțat și la două spitale Covid, pentru ca lucrurile să reintre, atât cât se poate în situața dată, într-o normalitate din punct de vedere al sistemului sanitar. Adică să nu mai discutăm doar de Covid. Sunt și alți bolnavi care au nevoie de tratamente.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here