Iohannis denunță acordul dintre BOR și Ministerul de Interne privind noaptea de Înviere. „Stați acasă, altfel vom avea înmormântări”

Inquam Photos / Ilona Andrei

Klaus Iohannis denunță decizia guvernului de a permite ieșirea din Noaptea de Înviere. „Voi solicita prim-ministrului și ministrului de Interne să revină asupra acordului cu Biserica Ortodoxă, să găsească o formulă care respectă principiul «stați acasă» și care se încadrează în prevederile stării de urgență. Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, înaintea ședinței cu reprezentanții Guvernului, privind măsurile care se impun în contextul prelungirii stării de urgenţă.

Președintele solicită Guvernului să revină asupra acordului încheiat cu Biserica Ortodoxă de a permite cetățenilor să meargă la biserică.

„Astăzi suntem în prima zi din starea de urgență prelungită. Din păcate, nu avem motiv de relaxare. Avem peste 7.200 de persoane infectate. Avem de ieri până astăzi 20 de decese. Avem de ieri până astăzi 340 de persoane în plus infectate cu coronavirus. Deci, nici vorbă de relaxare.

Ca să fie foarte, foarte clar ce am spus ieri și poate nu a ajuns foarte limpede la toată lumea. Cuvântul de ordine este stați acasă. Este regretabil să observăm că cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă cu un așa-zis acord între MAI și Biserica Ortodoxă. Intențiile sunt probabil bune, dar nu s-a înțeles bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm.

Explicațiile date au fost prea optimiste. Voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acordului, să găsească o formulă care respectă principiul «stați acasă» și care se încadrează în prevederile stării de urgență.

Indiferent ce vă spun unii și alții, eu vă spun ce spun experții, OMS, ministrul Sănătății. STAȚI ACASĂ, altfel, după sărbători vom avea înmormântări.”

Declarațiile președintelui au loc după ce ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat aseară un acord cu Biserica Ortodoxă Română (BOR) privind măsurile care vor fi luate cu ocazia sărbătorilor pascale.

Conform anunțului lui Marcel Vela, Ministerul de Interne va permite deplasarea credincioșilor pentru distribuirea Paștilor vineri și sâmbătă, după un program, în locuri special amenajate, în afara bisericilor, ca la magazine. Lumina va fi adusă de către patrulele de polițiști în Noaptea de Înviere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here