Papa Francisc: Mai multe oportunităţi pentru femei reprezintă cheia pentru o lume mai bună

Papa Francisc a condamnat miercuri violenţele şi prejudecăţile împotriva femeilor şi a spus că acordarea unor salarii şi oportunităţi egale ar putea contribui la crearea unei lumi mai paşnice, în contextul în care un nou sondaj de opinie realizat în rândul femeilor catolice a arătat că multe dintre ele se simt discriminate de Biserica Catolică, informează Reuters, citată de Agerpres.

În prefaţa unei cărţi, publicată pe site-ul Vatican News cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, papa Francisc a subliniat diferenţele dintre femei şi bărbaţi, dar a lansat totodată un apel pentru „egalitate în diversitate” într-un „teren de joc deschis pentru toţi jucătorii”.

„Îmi place să cred că dacă femeile ar beneficia de o deplină egalitate de şanse, ele ar putea contribui substanţial la schimbarea necesară către o lume a păcii, incluziunii, solidarităţii şi sustenabilităţii integrale”, a adăugat suveranul pontif.

Papa Francisc a condamnat discriminarea femeilor din trecut, dar, la fel ca predecesorii lui, a exclus posibilitatea ca femeile să fie hirotonisite. Biserica Catolică consideră că doar bărbaţii pot să devină preoţi, deoarece Iisus i-a ales pe bărbaţi drept apostoli ai Săi.

Un sondaj publicat miercuri de Universitatea Newcastle din Australia a arătat că aproape 80% din cele peste 17.000 de femei catolice chestionate în 104 ţări au spus că femeile ar trebui să fie incluse la toate nivelurile de conducere în cadrul Bisericii Catolice.

Potrivit acestui sondaj, care a fost prezentat la Vatican, peste două treimi (68%) dintre participante consideră că femeile ar trebui să fie eligibile pentru preoţie.

Sondajul a evidenţiat un sprijin majoritar pentru preoţia feminină în aproape toate cele 104 ţări participante, cu excepţia Poloniei şi a Africii de Sud.

În prefaţa cărţii „More Women’s Leadership for a Better World”, papa Francisc a lăudat diferenţele care există între femei şi bărbaţi.

„Ele sunt mai atente faţă de protejarea climei, privirea lor nu este orientată spre trecut, ci spre viitor. Femeile ştiu că ele nasc cu dureri mari pentru a obţine o mare bucurie: să dea viaţă şi să deschidă vaste şi noi orizonturi. De aceea femeile vor pace, întotdeauna”, a declarat suveranul pontif.

De asemenea, liderul de la Vatican a spus că femeile trebuie să obţină o remuneraţie egală cu bărbaţii pentru funcţii echivalente şi a spus că actualul decalaj salarial reprezintă „o nedreptate gravă”.

Papa Francisc a condamnat „ciuma” reprezentată de violenţele comise asupra femeilor, o formulare ce a reamintit de discursul său din 2021, când a spus că acest flagel este „o rană deschisă rezultată din cultura patriarhală şi machistă a opresiunii”.

Suveranul pontif a numit mai multe femei în funcţii de conducere după ce a devenit papă şi a declarat anul trecut că „de fiecare dată când unei femei îi este încredinţată o funcţie (de răspundere) la Vatican, lucrurile se îmbunătăţesc”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here