„Parcă ar conduce un start-up”. În culisele misiunii eșuate a lui Macron de a-l convinge pe Putin să nu înceapă războiul

Sursa: Kremlin.ru

<< Un documentar din culise, pe tema eforturilor diplomatice ale lui Macron de a opri războiul din Ucraina, dezvăluie eșecurile diplomatice și o abordare hiper-personalizată a politicii externe >>, scrie Clea Caulcutt, pentru Politico.eu.

<< Președintele francez, Emmanuel Macron, este în convorbiri telefonice cu omologul rus, Vladimir Putin, într-o ultimă încercare de a începe discuțiile, cu patru zile înainte de invadarea Ucrainei. Este 20 februarie, iar Macron și echipa sa de consilieri cred că l-au convins pe Putin să accepte o întâlnire cu președintele american, Joe Biden, la Geneva. Însă, în loc să confirme întâlnirea, liderul rus începe să o blocheze și duce conversația către sport.

„Este o propunere care merită să fie luată în considerare”, spune Putin, cu o voce joasă. „Dar dacă doriți să fim aliniați în ceea ce privește modul în care ar trebui formulată, vă sugerez să le cerem consilierilor noștri să se sune cât mai curând posibil… dar să înțelegeți că sunt de acord în principiu”.

„Foarte bine, deci confirmi că sunteți de acord în principiu, și sugerez ca echipele noastre… să încerce să lucreze la o declarație comună după acest apel?” răspunde Macron.

„Pentru a fi perfect sincer cu tine, am vrut să merg la hochei pe gheață, pentru că acum sunt la sală. Dar înainte de a începe antrenamentul, promit că îmi voi suna consilierii. … Je vous remercie, Monsieur le President”, conchide Putin în franceză.

Macron închide, râzând.

După convorbirea telefionică, consilierul diplomatic al lui Macron, Emmanuel Bonne, este filmat făcând un mic dans, în timp ce altul spune: „Sincer, e foarte bine”. Declarația de la Elysée, publicată după apel, anunță că atât Putin, cât și Biden au fost de acord cu un summit privind Ucraina.

Dar summitul nu a avut loc niciodată. A doua zi după discuția cu Macron, Putin a recunoscut oficial două provincii separatiste din estul Ucrainei. Și pe 24 februarie, a lansat o invazie la scară largă.

Scene ca aceasta ocupă un loc important în filmul, „Un președinte, Europa și război”, un documentar lansat la sfârșitul săptămânii trecute, care pune în lumină abordarea eșuată a lui Macron în diplomația față de Rusia. Subiect a dominat titlurile săptămâni întregi, în timp ce Macron a ajuns la sute de ore de discuții telefonice cu Putin, ceea ce a dus la puțin mai mult decât promisiuni false, în cel mai bun scenariu, și la a fi pur și simplu păcălit, în cel mai rău caz.

Pentru fostul ambasador și consilier la Institutul Montaigne, Michel Duclos, clipul cu conversația dintre cei doi lideri arată că, în primul rând, Kremlinul îl depășea pe președintele francez.

„Cunoscând Rusia, asta îmi arată cât de mult îi plăcea lui Putin să amăgească un mare lider occidental”, a spus Duclos. „Vedeți câteva trăsături ale lui, aproape batjocorindu-i slăbiciunea”.

În interiorul echipei diplomatice de la Elysée

Documentarul este uimitor având în vedere accesul limitat la Elysée, ale cărui reticență și precauție față de mass-media sunt de notorietate.

Regizorul Guy Lagache a reușit să filmeze convorbirile telefonice ale lui Macron cu liderii străini – nu este clar dacă ceilalți lideri erau conștienți de acest lucru, la momentul respectiv – și pe consilierii săi comentând războiul din Ucraina în timp ce acesta era în plină desfășurare.

Toate acestea fac captivantă vizionarea lui, cu o secvență lungă în care îl auzi pe Macron  vorbind dur, spunându-i lui Putin că „nu ne pasă deloc de propunerile separatiștilor” și criticându-l pe liderul rus pentru alegerea proastă a experților săi în drept. Dar, de asemenea, aruncă o lumină „crudă” asupra deficiențelor eforturilor diplomatice ale lui Macron de a opri războiul.

Filmul confirmă ceea ce cunoscătorii Elysée-ului știu de mult timp – că Macron conduce singur politica externă a Franței, împreună cu o mică echipă de consilieri. În cele 115 minute ale documentarului, ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, își face apariția o singură dată și nu este filmat niciodată vorbind. Consilierul diplomatic al lui Macron, Bonne, discută cu Macron despre convorbirile telefonice cu Putin ale președintelui francez, ascultă apelurile și discută declarațiile oficiale ale Palatului Elysée pe această temă. Consilierii lui Macron nu sunt văzuți provocându-l pe președinte într-un mod semnificativ.

„[Filmul arată] o diplomație care este operată de o mână de oameni, de parcă ar conduce un start-up, de parcă totul s-ar putea rezolva cu numerele de mobil ale lui Olaf, Volodimir și Vladimir (desigur, fără a neglija importanța contactelor directe)”, a scris, pe Twitter, corespondentul Le Monde la Washington, Piotr Smolar.

Președinții francezi au, în mod tradițional, mai mult control asupra politicii externe a țării lor decât alți lideri occidentali care trebuie să se lupte cu parlamente puternice sau ministere de externe. Dar pentru Duclos, documentarul expune slăbiciunile unui sistem diplomatic hiper-centralizat.

„Politica externă nu a fost niciodată mai individualizată decât astăzi”, a spus Duclos. „Filmul confirmă că acest model de politică externă, care este complet centralizat la Elysée, și-a atins limitele”.

În particular, există angajamentul fără greșeală al lui Macron față de eforturile diplomatice cu Rusia și schimbul de apeluri cu Putin, deși cu mult mai puțină frecvență după descoperirea crimelor de război în orașul ucrainean Bucea, în aprilie.

În documentar, la întoarcerea dintr-o vizită mult așteptată la Kiev, luna trecută, Macron admite că știe că eforturile sale diplomatice de a-l opri pe Putin au eșuat.

„Am vorbit, am alocat mult timp încercând să oprim [războiul], să-i implicăm pe alții. Am crezut că putem găsi o cale cu Vladimir Putin, bazată pe încredere și conversație inteligentă”, a spus el, concluzionând că mai sunt „atât de multe de făcut”.

Frontul de acasă

Regizorul documentarului își provoacă rareori intervievații cu privire la abordarea Elysée-ului față de Putin, în ciuda scepticismului din presa occidentală și a criticilor publice din partea premierului polonez, care a asemănat eforturile lui Macron cu negocierea cu Hitler. În schimb, filmul, care inițial trebuia să fie un documentar despre afacerile europene, oferă o mare perspectivă asupra motivației lui Macron, atât pe frontul internațional, cât și pe cel intern, pentru eforturile sale diplomatice.

Într-un interviu telefonic, filmat cu consilierii săi, cu privire la cooptarea lui Putin într-un summit cu Biden, Bonne spune că este îngrijorat că inițiativa ar putea eșua, având în vedere informațiile pe care americanii le-au dat despre desfășurarea militară rusă. Macron răspunde că Palatul Elysée ar trebui să continue cu anunțarea summitului pentru că „demonstrează că am făcut tot posibilul” și că Franța „nu a fost târâtă [în conflict] de aliați”.

„Dacă dă greș, cred că îl va pune pe [Putin] într-o poziție mult mai dificilă, în ceea ce privește credibilitatea lui… Dacă merge împotriva [inițiativei summit-ului]. Sunt foarte coerent, pot spune că tipul m-a mințit și iată dovada”, a spus el.

Un sondaj realizat luna trecută de agenția IFOP arăta că, în Franța, sprijinul pentru Ucraina este încă puternic, 79% dintre francezi spunând că au o opinie favorabilă față de Ucraina.

Dar în timp ce strategia diplomatică a lui Macron i-ar fi putut convinge pe mulți de acasă, nu este cazul aliaților săi și partenerilor UE din Europa de Est, care multă vreme au privit dezaprobator eforturile lui Macron.

„Ceea ce Macron nu pare să vadă este costul, pentru el și pentru Franța, în ceea ce privește credibilitatea în fața aliaților și a partenerilor europeni”, a declarat Duclos. „De asemenea, care este prejudiciul pentru Macron în relația sa cu Putin? Arată ca un solicitant respins, iar acesta nu este un mod în care să fii luat în serios”. >>

KOMMERSANT | ArcelorMittal îi tulbură pe producătorii ruși de oțel. Cum a scăzut piața, sub sancțiuni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here