Patru astronauți au revenit pe Pământ, după șase luni petrecute pe Stația Spațială Internațională

Sursa: NASA / Facebook

Un echipaj format din patru astronauţi a amerizat marţi dimineaţă în largul statului american Florida, în Golful Mexic, revenind pe Pământ după o misiune de peste şase luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP, citată de Agerpres.ro.

Echipajul, aflat la bordul unei capsule Crew Dragon a companiei SpaceX, a amerizat în largul oraşului Pensacola la ora locală 05:47 (09:47 GMT), după ce o cameră termică a agenţiei spaţiale americane NASA a arătat că toate cele patru paraşute de frânare ale capsulei s-au deschis.

Condusă de astronauta americană Jasmin Moghbeli, care a efectuat prima sa călătorie în spaţiu, misiunea Crew-7 a NASA a ajuns pe ISS la sfârşitul lunii august, în aceeaşi capsulă cu care a revenit pe Pământ.

Misiunea i-a inclus, de asemenea, pe danezul Andreas Mogensen, pe japonezul Satoshi Furukawa şi pe cosmonautul rus Konstantin Borissov.

După o călătorie de 18 ore şi jumătate de la ISS, capsula a fost recuperată din mare în mai puţin de o jumătate de oră.

În pofida tensiunilor diplomatice dintre Washington şi Moscova de la începerea războiului în Ucraina, colaborarea între agenţiile spaţiale americană şi rusă continuă pe ISS – unul din puţinele domenii de cooperare care s-a menţinut între cele două state.

În cadrul discursului prilejuit de plecare pe care l-a ţinut duminică la bordul ISS, astronauta Jasmin Moghbeli a lăudat cooperarea internaţională care a permis înfiinţarea ISS după încheierea Războiului Rece, în anii 1990. „Este dovada a ceea ce putem realiza când lucrăm împreună”, a spus ea.

În timpul celor şase luni petrecute în spaţiu, echipajul a desfăşurat diverse activităţi ştiinţifice studiind, spre exemplu, modul în care microgravitaţia, care accelerează îmbătrânirea, afectează regenerarea ficatului.

Aceasta este cea de-a şaptea misiune în cadrul rotaţiei regulate a echipajului pe ISS realizată pentru NASA de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk. Cel de-al optulea echipaj, care a preluat misiunea de la SpaceX, a ajuns pe ISS la 5 martie.

NASA plăteşte SpaceX pentru acest serviciu, care i-a permis să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia şi să trimită echipaje către Staţia Spaţială Internaţională după sistarea programului navetei americane spaţiale în 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here