Pe măsură ce infecția cu COVID crește din nou în Israel, premierul Bennett pregătește vaccinarea copiilor

fetita vaccin hpv
Foto: Unsplash
Israelul va lansa marți campania de vaccinare a copiilor împotriva COVID-19 , a scris prim-ministrul Naftali Bennett vineri pe Facebook. Doze speciale de vaccin Pfizer de 10 micrograme pentru copiii cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani au ajuns sâmbătă în Israel, exact când rata de reproducere a atins 1 pentru prima dată după 6 septembrie, iar experții în sănătate se tem că virusul ar putea începe să se răspândească din nou, scrie Jerusalem Post.
Vaccinurile au fost trimise la centrul logistic Teva Pharmaceuticals din Shoham, de unde vor fi distribuite către fondurile de sănătate. Centrul a distribuit imagini cu zeci de cutii cu vaccinuri pregătite pentru campania de vaccinare.
Rata de reproducere sau „R” reprezintă numărul de persoane pe care o persoană bolnavă le va infecta. Când R este de 0,8 sau mai jos, experții în sănătate înțeleg că morbiditatea scade. R-ul a fost în creștere luna trecută. S-a menținut la 0,73 pe 20 octombrie și a ajuns la 0,88 pe 4 noiembrie înainte de a crește la 1.
„Ministerul Sănătății monitorizează rata de reproducere în mod regulat”, a comunicat instituția pentru The Jerusalem Post. „Rata de reproducere a ajuns la unu, ceea ce înseamnă că dispariția virusului a încetat. Dacă creșterea continuă, este posibil să fie nevoie să luăm diferite măsuri pentru a reduce infecțiile”.
„Facem apel la toți cei care pot și sunt eligibili să meargă să se vaccineze și să adere la liniile directoare existente, inclusiv purtarea măștilor și respectarea regulilor Green Pass”, a spus ministerul.
Biroul prim-ministrului a spus că Bennett va avea o discuție specială duminică, cu privire la pregătirea pentru evenimentele de Hanukkah, în lumina numărului de noi infecții. În acest moment, se pare că sărbătorile vor continua ca de obicei în conformitate cu reglementările Green Pass. Bennett a spus, totuși, că organizatorii vor fi informați că ar putea fi efectuate „verificări surpriză” pentru a se asigura că schema Green Pass este aplicată.
Cazurile de coronavirus în Israel au scăzut în ultimele luni de când țara și-a lansat campania cu a treia injecție. Până în prezent, peste patru milioane de israelieni au primit un rapel. Cu toate acestea, în această săptămână, cifrele au început să crească din nou.
În timp ce săptămâna trecută numărul mediu de cazuri noi zilnice a fost de 443, săptămâna trecută media a fost de 490. Mai mult de trei sferturi din cazurile noi de joi au fost persoane care nu au fost vaccinate, comparativ cu mai puțin de 10% care au primit rapelul (a treia doză – n.r.).
PMO a spus că Bennett se va concentra pe cei 950.000 de israelieni care sunt eligibili, dar nu au primit încă a treia doză.
Dar prof. Yehuda Adler, specialist în cardiologie, medicină internă și management al sănătății și consultant pe coronavirus pentru autoritățile locale, a declarat vineri pentru N12 că un studiu la Sheba Medical Center a constatat că chiar și la patru luni după primirea celei de-a treia doze există o scădere a anticorpilor, punând sub semnul întrebării cât timp vor fi eficiente aceste injecții cu cea de-a treia doză.
El a mai menționat că există teama că o nouă variantă ar putea intra prin Aeroportul Ben-Gurion după ce guvernul a decis să relaxeze restricțiile de călătorie, reguli care au intrat în vigoare în această lună.
În prezent, nu sunt luate în considerare noi restricții. Politica lui Bennett a fost de a menține economia pe deplin deschisă.
Aproape jumătate (49%) dintre cazurile noi au fost la copii cu vârste cuprinse între 0 și 11 ani, care nu se pot vaccina încă – deși, după cum s-a menționat, acest lucru ar trebui să se schimbe, cel puțin pentru unii dintre acești copii, începând de marți.
Experții în sănătate au spus că este prea devreme pentru a considera orice schimbare a numărului de cazuri ca fiind începutul unui al cincilea val, adăugând că al patrulea val nu s-a încheiat niciodată. 
Cu toate acestea, premierul a numit acest val, „valul copiilor”. Speranța este că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani va ajuta la menținerea sub control a nivelului de infecție.
Una dintre ideile pe care le are Bennett este să înființeze complexe de vaccinare cu copii vedete în apropierea evenimentelor din Hanukkah pentru a încuraja părinții să-și vaccineze copiii. Un sondaj realizat de Maccabi Health Services și publicat de N12 a arătat că 41% este probabil să-și aducă copiii mici pentru a primi injecția, 21% sunt nesiguri și 38% este puțin probabil să facă acest lucru.
Experții cred că între 50% și 60% dintre părinți își vor inocula copiii.
„Știu că există o anumită sensibilitate în jurul [vaccinării copiilor]”, a spus Bennett în postarea sa pe Facebook. „Există mulți oameni cărora le este frică să vaccineze copiii și nu sunt neapărat „oponenți ai vaccinurilor” sau cei care acceptă teoriile conspirației.
„Vom dezvălui toate informațiile științifice cu autoritate vouă, părinților, și veți lua o decizie”, a continuat el. „Suntem hotărâți să protejăm cetățenii Israelului de boală și de consecințele sale economice.”
Consiliul consultativ de vaccinare al ministerului urmează să se întrunească duminică pentru a stabili detaliile finale pentru lansarea vaccinurilor pentru copii, inclusiv distanța dintre cele două vaccinuri necesare.
Bennett a spus că își va duce, marți, propriul fiu, David, să se vaccineze. Biroul Primului Ministru a spus că va cere miniștrilor și membrilor Knesset care au copii de vârste relevante să facă același lucru și să distribuie fotografii pe rețelele de socializare, pentru a ajuta la încurajarea părinților. Se va întâlni și cu profesori și medici pediatri, care potrivit studiilor care i-au fost prezentate, ar putea avea cea mai mare influență asupra deciziilor părinților.
Sâmbătă seara, Ministerul Sănătății a raportat 497 de cazuri noi de virus. Aproximativ 133 de pacienți au fost internați în stare gravă – cu șapte mai mult decât cu o zi înainte – inclusiv 82 care au fost intubați. Numărul morților a fost de 8.154.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here