Pentagon: Efectul sancţiunilor se face simţit asupra armamentului rusesc

Efectul sancţiunilor internaţionale începe să se facă simţit asupra industriei ruseşti de armament, care caută să înlocuiască rachetele ghidate utilizate de armata rusă în Ucraina din cauza embargoului asupra componentelor electronice care afectează Rusia, a afirmat luni un înalt responsabil al Pentagonului, citat de AFP și preluat de Agerpres.

Rusia a lansat atât de multe rachete asupra Ucrainei încât „au rămas cu puţin armament ghidat de precizie şi întâmpină dificultăţi în a-l înlocui”, a indicat presei acest înalt responsabil, sub rezerva anonimatului.

„Credem că sancţiunile şi restricţiile la exporturi, în special în materie de componente electronice, au un efect asupra sectorului industriei de apărare ruse”, a adăugat el în cursul unei întâlniri cu presa.

Din această cauză, marile oraşe precum Mariupol şi Harkov sunt lovite de bombe neghidate, care nu fac diferenţa între o ţintă militară şi un imobil de locuit, a explicat el.

De altfel, forţele ruse continuă să se confrunte cu probleme de aprovizionare şi de disciplină, inclusiv printre ofiţeri, care „refuză să se supună ordinelor şi să înainteze”, a mai indicat responsabilul citat.

În faţa unei rezistenţe ucrainene, care rămâne îndârjită, operaţiunea rusă în sudul Ucrainei „nu a progresat practic în ultimele zile”, a menţionat înaltul oficial din Ministerul american al Apărării.

În Donbas, „ruşii nu au fost în măsură să facă vreun progres semnificativ”, a spus el, explicând acest eşec în special prin incapacitatea forţelor ruse de a-şi coordona loviturile aeriene şi manevrele la sol, precum şi starea vremii, ceea ce face pământul noroios şi obligă tancurile să rămână pe drumurile asfaltate.

Între altele, „ei nu şi-au reglementat toate problemele de logistică şi mentenanţă”, a indicat acesta. „Noi îi vedem că au încă dificultăţi în reaprovizionarea forţelor lor”, a mai spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here