Percheziţii DIICOT la compania NIS Petrol, controlată de Gazprom. Sunt vizate scurgeri de informații despre zăcăminte românești

Procurorii DIICOT au descins luni în mai multe locaţii din Timişoara şi Bucureşti aparţinând firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft, în cadrul unei anchete penale ce vizează transmiterea ilegală de date informatice şi secrete de serviciu, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

La data de 3.10.2022, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte dintre acestea desfăşurându-se în sediul şi punctele de lucru aparţinând unei companii multinaţionale, într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice„, a anunţat DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au loc la sediul companiei NIS Petrol din Timişoara, puncte de lucru, dar şi locuinţele unor angajaţi.

NIS Petrol este o companie petrolieră sârbească cu activităţi în sud-estul Europei, parte a grupului rusesc Gazprom Neft.

Potrivit unor surse citate de opiniatimisoarei.ro, ancheta ar viza transmiterea ilegală de informații privind zăcăminte de țiței din România.

Publicația locală scrie că în anul 2014, NIS Petrol a început prospectarea geofizică 3D pentru petrol și gaze naturale în mai multe zone din județul Timiș, din aria localităților Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare. Reprezentanții NIS Petrol anunțau atunci prospectarea fără explozibil, folosind vibrarea controlată produsă de un sistem hidraulic.

Primăria din Dudeștii Vechi emisese un certificat de urbanism companiei în vederea construirii primei sonde de explorare a petrolului și gazelor, sondă care urmă să fie amplasată la nici un kilometru de casele localnicilor.

Potrivit documentului semnat de primarul de la acea vreme Gheorghe Nacov și citat de opiniatimisoarei.ro, forajul pentru petrol și gaze naturale urma să fie făcut la o adâncime de 2500 m pe un teren extravilan în suprafață de peste 2000 mp pentru care compania a obținut drept de trecere pentru 15 ani. Oamenii din mai multe localități au împiedicat finalizarea acestei operațiuni după ce au organizat proteste față de acțiunile companiei NIS Petrol.

Scurgere de informaţii legate de zăcămintele de ţiţei din vestul României

Potrivit DIICOT, în urma percheziţiilor de luni au fost ridicate mai multe documente şi medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetăţeni străini şi români), procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au formulat acuzaţii sub aspectul comiterii infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice reţinându-se că, în calitate angajaţi ai unei filiale a unei companii multinaţionale (având responsabilităţi de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfăşurării anumitor operaţiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia”, a transmis DIICOT în comunicatul remis luni seară.

Doi angajaţi ai NIS Petrol din Bucureşti vor fi audiaţi de procurorii DIICOT din Timişoara prin sistem de videoconferinţă, în urma perchezițiilor care au fost făcute, luni, la sediul companiei. Procurorii fac cercetări in rem pentru scurgere de informaţii neautorizate, legate de zăcămintele de ţiţei din vestul României, potrivit unor surse. La sediul DIICOT Timişoara vor fi audiaţi mai mulţi martori care sunt ingineri şi geologi din Republica Moldova.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, la Bucureşti au avut loc percheziţii la locuinţele a doi angajaţi ai NIS Petrol (Nafta Industrija Srbije), respectiv la responsabilul cu securitatea sistemului IT pe România şi la un inginer specializat în calculatoare, relatează News.ro.

La Timişoara, percheziţiile au vizat biroul şefului securităţii IT al filialei NIS Petrol şi al unui coleg al acestuia din acelaşi departament, precum şi locuinţele lor.

Reprezentanţii companiei NIS Petrol din Timişoara au fost duşi la sediul DIICOT Timişoara pentru a fi audiaţi, în timp ce cele două persoane din Bucureşti vor fi audiate prin sistem de videoconferinţă.
La sediul DIICOT din Timişoara vor fi duşi pentru a fi audiaţi ca martori şi mai mulţi ingineri şi geologi, cetăţeni din Republica Moldova.

Cercetările sunt continuate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara.

Anchetatorii spun că cercetează o posibilă scurgere de informaţii neautorizate legate de prospecţiunile în zăcămintele de ţiţei şi gaze făcute începând din anul  2014, în judeţul Timiş.
Cercetările în acest dosar se fac in rem, pentru început. Ancheta în acest dosar ar fi beneficiat de sprijinul SRI şi SIE.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here